ARHIVA: VISOKO – AUGUST 2013. (FOTO)

| 10/08/2018

visoko-rk-bosna-visoko-press2

STARTALI RUKOMETAŠI: PREVENT VIŠE NIJE GENERALNI SPONZOR RK “BOSNA” VISOKO

U prostorijama RK “Bosna” Visoko održana je press konferencija i prozivka igrača pred novu sezonu u nižem rangu takmičenja.

Prisutnim medijima i igračima ukratko su izneseni zadaci i problemi koje bi Uprava kluba i igrači u narednom periodu trebali savladati.

Predsjednik UO Alija Bojčić javnosti je pročitao pismo glasnogovornice Preventa Aide Salkić, u kojem stoji da Prevent od naredne sezone neće više biti generalni sponzor visočkog rukometnog kolektiva. Samim tim, nakon isteka ugovora i otkazivanja sponzorstva, do pronalaska novog generalnog sponzora, klub će nositi ime RK “Bosna” Visoko.

visoko-rk-bosna-visoko-press1

Nakon prozivke, rukometaši su zvanično startali sa pripremama. U klubu i pored problema vlada veliki optimizam i zadovoljstvo, pa se nadamo da će tako biti i u nižem rangu takmičenja u kojem će se Bosna za povratak u Premijer ligu boriti sa još 11 klubova.

visoko-kino-radovi10

U TOKU ZAVRŠNI RADOVI – ‘NOVO RUHO’ VISOČKOG GRADSKOG KINA

Radovi na rekonsturkciji unutrašnjosti zgrade JU Centar za kulturu i edukaciju Visoko započeti su krajem prošle, ali su intenzivirani u mjesecu martu ove godine.U međuvremenu je izvršeno presvlačenje stolica, struganje i lakiranje parketa kao i uređenje same bine.

U proteklom periodu zamijenjene su dotrajale cijevi, očišćena je kanalizacija, rekonstruisani su i adaptirani mokri čvorovi, a prije toga izvršeno je malterisanje, premaz za hidoroizolaciju, rađena je betonska podloga, postavljena keramika i stolarija, elektrifikacija i ostali potrebni radovi pa je samim tim u potpunosti riješena vodovodno-kanalizaciona mreža.

visoko-kino-radovi8

Ovih dana radovi na rekonstrukciji mokrih čvorova su privedeni kraju, u toku je postavljanje sanitarne opreme. Također, izvršeno je prokopavanje cijevi koje vode prema kotlovnici, a postavljena su i tri hidranta.

Po riječima direktorice Alibegović, u narednih sedam dana svi građevinski radovi će biti okončani. Najveći dio posla je uspješno završen, još par detalja u holu i foajeu,  i Gradsko kino će konačno dobiti novo ruho.

visoko-kino-radovi7

Podsjetimo, izvođač radova je “IGM” Visoko dok je investitor Općina Visoko.

Rekonstrukcijom unutražnjosti zgrade JU Centar za kulturu i edukaciju stvaraju se kvalitetniji uvjeti za rad i djelovanje. Prve filmove i pozorišne predstave u osvježenom ambijentu visočkog kina građani će imati priliku pogledati već za Dane kulture koji će se održati od 23. do 29. augusta.

visoko-alidjun-2013

ALIĐUN U VISOKOM

Veliki visočki praznik drugog augusta, narodni teferič Aliđun, u narodu poznatiji kao Alđun. To je veliki narodni teferič kojeg obilježava bošnjačko stanovništvo, istovremeno, kada hrišćani, po novom kalendaru, proslavljaju Ilindan. Po predanju starih ljudi, do prije stotinu godina, Aliđun i Ilindan, Bošnjaci i Hrišćani su proslavljali zajedno.

U visočkom kraju Aliđun se proslavljao velikim narodnim okupljanjem u prirodi i pored rijeke Bosne. Nekadašnja druženja bila su ispunjena pjesmom, muzikom i kolom i predstavljali su pravu, istinsku radost, uživanje, ašikovanje i druženje, jednom riječju pravi narodni teferič, kakvih je danas veoma malo. Na drugi august, uvijek se govorilo: “Do podne Ilija, od podne Alija”.

visoko-omladinski-iftar-bijela-dzamija

VELIKI OMLADINSKI IFTAR, DRUŽENJE I IBADET U HAREMU BIJELE DŽAMIJE

Omladinski krug MIZ Visoko organizovao je u četvrtak (01. 08. 2013.) tradicionalni, treći po redu, veliki omladinski iftar u haremu Bijele džamije u Visokom. Iftar je bio otvorenog tipa, pozivnica je javno bila upućena svima, tako da je ovom prelijepom događaju prisustvovalo stotine mladih Visočana i Visočanki. Poslije iftara je upriličeno omladinsko druženje. Nakon toga klanjan je teravih namaz, a potom se prisutnim obratio Dr. Safvet hfz Halilović i održao izuzetno poučno predavanje. Uslijedio je nastup hora Omladinskog kruga, te specijalni gost Zejd Soto koji je uljepšao večer sa nekoliko prikladnih izvedbi. Druženje je potrajalo do duboko u noć, pa je u 01:30h počelo klanjanje noćnog namaza koji je predvodio hafiz Haris Čorbo. Prelijepa ljetna ramazanska noć, ugodan ambijent i odlična organizacija učinili su da ovo druženje bude događaj za pamćenje.

visoko-opcina-privrednici

NAČELNICA BABIĆ UPRILIČILA SASTANAK SA VISOČKIM PRIVREDNICIMA

U Velikoj sali Općine Visoko, održan je sastanak s privrednicima koji posluju na području općine Visoko, a tema sastanka je bila «Definisanje prioriteta u aktivnostima Općine Visoko na obezbjeđenju pretpostavki za poboljšanje poslovnog ambijenta».

Sastanku su uz Općinsku načelnicu i rukovodioce službi, prisustvovali direktori i vlasnici oko 60 najvećih privrednih subjekata s područja općine.

Cilj sastanka bio je informisanje privrednika o radu općinske administracije u oblasti privrede u proteklom periodu kao i dalje aktivnosti općinskih službi u stvaranju povoljnijeg ambijenta za poslovanje privrednika.

visoko-opcina-sastanak-privrednici3

Tokom obraćanja Općinske načelnice Amre Babić, kao i pomoćnika iz nadležnih službi, iskazan je cilj sadašnje općinske administracije da se razmjene mišljenja, saznaju iskustva privrednika kao i prijedlozi kako bi se definirali pravci rada na rješavanju problema s kojim se svakodnevno susreću u svom poslovanju. Također, Općinska načelnica se zahvalila svim prisutnim na konkretnim prijedlozima koji će biti uvaženi u daljnjim aktivnostima koje sprovedi općinska administracija na stvaranju boljeg i povoljnijeg poslovnog ambijenta.

Na sastanku je zaključeno da se oformi Privredni savjet općine Visoko, zajednički radi na izradi Strategije razvoja općine Visoko kao i udruženim snagama počnu rješavati infrastrukturalni problemi s kojima se susreću privrednici.

visoko-opcina-sastanak-privrednici7

Sastanak je ocijenjen dobrom polaznom osnovom za interaktivni dijalog u narednom periodu, te pokazuju spremnost svih zainteresovanih aktera u stvaranju pretpostavki za poboljšanje poslovnog ambijenta općine Visoko.

visoko-suad-hadzimehanovic-film

“JEDAN RAMAZANSKI DAN U VISOKOM” – FILM SUADA HADŽIMEHANOVIĆA

Visočanin Suad Hadžimehanović, od septembra učenik 9. razreda OŠ “Kulin Ban”, već neko vrijeme aktivan je član Udruženja “Damar omladine”.

Mladi Visočanin je došao na ideju da napravi film o ramazanu pod nazivom “Jedan ramazanski dan u Visokom”, te je sam snimio i montirao pomenuti film.

“Bio sam inspirisan samom atmosferom koja se osjeti naročito tokom mjeseca ramazana. Film govori o sehurskoj mukabeli, ikindijskoj mukabeli, teraviji i druženju do sehurskih sati i tako opet… Neki dijelovi filma snimljeni su mobitelom dok su neki fotoaparatom što zapravo daje poseban utisak da je film slučajan i realan i naravno amaterski i volonterski, rađen sa mnogo pažnje i ljubavi”, kazao nam je simpatični Suad Hadžimehanović koji je prije dva dana učestvovao u radionici sa mališanima u visočkom obdaništu, u okviru projekta Damara omladine – “Budi pravi frajer”.

visoko-bijela-dzamija-ramazan9

STOTINE VISOČANA OBILJEŽILO NOĆ LEJLETU-L-KADR U BIJELOJ DŽAMIJI

U džamijama širom općine Visoko obilježena je mubarek noć Lejletu-l-Kadr, koja se smatra boljom od hiljadu mjeseci…

U povodu ove mubarek noći u svim visočkim džamijama gdje se klanja teravih-namaz održali su se prigodni programi, a stotine Visočana prisustvovalo obilježavanju 27. noći mjeseca Ramazana samo u Bijeloj džamiji. Noć Kur’ana je okupila nekoliko stotina vjernika, a mnogi od njih su i pored prohladne noći, ipak odlučili da ibadete u haremu džamije.

visoko-bijela-dzamija-ramazan1

Kur’an su učili najpoznatiji hafizi, imami i učači Kur’ana sa područja općine Visoko.

Nakon noći Kur’ana, upriličeno je klanjanje nafila namaza koji je predvodio hfz. Hamza Halilović.

visoko-najveci-iftar-u-bih2

U VISOKOM ORGANIZOVAN NAJVEĆI ZAJEDNIČKI IFTAR U BOSNI I HERCEGOVINI

Na Centralnom gradskom trgu u Visokom, u ulici Alije Izetbegovića, priređen je iftar u organizaciji Općinskog odbora SDA Visoko na kojem je prisustvovalo više od 2.000 ljudi, što predstavlja do sada i najveći skup na iftaru u gradu podno Visočice ali zasigurno i najveći iftar u Bosni i Hercegovini.

Iftarske sofre postavljene su na prostoru od zgrade Općine do zgrade Pošte, a mnogobrojni Visočani dijeleći iftarsku radost nisu krili zadovoljstvo što ovaki događaji polahko prerastaju u tradiciju.

visoko-najveci-iftar-u-bih

Građani su uživali u kahvi iz Vispakove džinovske džezve koja je prije devet godina ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najveća na svijetu.

visoko-najveci-iftar-u-bih4

Upriličen je i prigodan ramazanski program uz Armina Muzaferiju, hor Omladinskog kruga Medžlisa IZ-a Visoko i vokalno-instrumentalni sastav “San”.

visoko-iftar-clanak-oslobodjenje

visoko ljesevo sijelo2

OMLADINSKO DRUŽENJE U LJEŠEVU

Pred sami kraj mubarek mjeseca Ramazana vrijedna omladina i dalje organizuje ramazanska druženja.

Tako je bilo i sinoć u susjednoj općini Ilijaš, tačnije u džamiji u Lješevu, naselju koje graniči sa općinom Visoko.

Veliki broj omladine iz Ilijaša i Visokog u prelijepom ambijentu proveli su nekoliko sati u druženju uz ibadet, ilahije…

VISOKO PIRAMIDE AUGUST2

SRCE ARHEOLOŠKE I TURISTIČKE SEZONE

Početak augusta je srce arheološke i turističke sezone u Bosanskoj dolini piramida. To je doba intenzivne interakcije između volontera, posjetioca, medija, vodiča i stručnjaka. Visoko postaje kosmopolitska sredina.

Čuju se mnogobrojni jezici, stari i mladi odlaze iz Visokog oduševljeni viđenim. Volonterima je dodatni stimulans što brojnim posjetiocima imaju šta da pokažu na Bosanskoj piramidi Sunca, u Podzemnom labirintu Ravne i laboratoriji Fondacije.

visoko-opcina-august-2013

OPĆINA VISOKO NUDI BESPLATNO SAVJETOVANJE PREZADUŽENIM GRAĐANIMA

U okviru druge faze projekta “Mikrofinansiranje u BiH”, Općina Visoko je danas potpisala Ugovor o saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom – IFC, članicom grupacije Svjetske banke, o pružanju usluga besplatnog kreditnog savjetovanja građanima na području općine.

Potpisivanje ugovora je uslijedilo nakon seminara „Pružanje usluga besplatnog finansijskog savjetovanja za prezadužene građane” koji je održan početkom juna u Neumu, a koji je ujedno predstavio i početak druge faze projekta “Mikrofinansiranje u BiH”. Pored Općine Visoko, na seminaru su prisustvovali i općinski službenici iz devet drugih općina iz Bosne i Hercegovine u kojima se provodi ovaj pilot projekat.

Polaznici su na seminaru obučeni da samostalno pružaju usluge kreditnog savjetovanja, uz tehničku pomoć IFC-a.

Općina Visoko je potpisivanjem ovog ugovora postala prva općina u Bosni i Hercegovini koja će na ovaj način ponuditi konstruktivna rješenja svojim prezaduženim građanima. Mogućnost korištenja usluga besplatnog kreditnog savjetovanja građanima Općine Visoko je omogućeno odmah nakon potpisivanja Ugovora u zgradi općine, te u prostorijama Centra za socijalni rad Općine Visoko.

visoko-dan-sehida1-2013

OBILJEŽAVANJE DANA ŠEHIDA U VISOKOM

Polaganjem cvijeća, učenjem fatihe i prigodnim programom na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima općine Visoko, počelo je obilježavanje Dana šehida.

Predstavnici Općine, delegacije boračkih udruženja te veliki broj građana Visokog okupio se u ulici Branilaca na Centralnom spomen obilježju, kako bi odali počast najvećim sinovima Bosne.

visoko-dan-sehida5-2013

Prethodno je u zgradi Općine upriličeno svečano dodjeljivanje nagrada učenicima za najbolje literarne i likovne radove.

Obilježavanje je nastavljeno obilaskom šehidskog mezarja na Gradskim grobljima te obilaskom ostalih šehidskih mezarja na području Medžlisa IZ Visoko. Također, u okviru obilježavanje Dana šehida, planirano je i otkrivanje Spomen česme šehidim ai poginulim borcima u MZ Goduša kao i obilazak, polaganje cvijeća i učenje fatihe na brojnim spomen obilježjima i spomen česmama na području visočke općine.

VISOKO-BAJRAMSKI-PAKETICI

BAJRAMSKI PAKETIĆI ZA POLAZNIKE MEKTEBSKE NASTAVE MEDŽLISA IZ VISOKO

Akcija podjele bajramskih paketića Medžlisa IZ Visoko postala je tradicija. Tako je bilo i posljedjeg dana mubarek mjeseca ramazana 1434.h.g./2013.g.

VISOKO-BAJRAMSKI-PAKETICI3

Nakon podne namaza u utorak je u Bijeloj džamiji upriličena podjela bajaramskih paketića za 160 najvrijednijih polaznika mektebske nastave Medžlisa IZ Visoko. Pored glavnog Ibrahima ef. Hadžića, glavnog imama Medžlisa IZ Visoko, ovoj maloj ali za mališane značajnoj svečanosti, prisustvovali su i brojni drugi visočki imami i mualimi. Nakon učenja ilahija, uslijedila je podjela paketića…

visoko-spomen-obiljezje-godusa1

SVEČANO OTVORENO SPOMEN OBILJEŽJE I SPOMEN ČESMA U GODUŠI

U okviru obilježavanja Dana šehida – drugog dana ramazanskog bajrama, u Mjesnoj zajednici Goduša upriličeno je svečano otvorenje Spomen obilježja i Spomen česme/šadrvana.

Veliki broj mještana i gostiju prirustvovao je ovom događaju, a Općinska načelnica Amra Babić i vakif haži Hasan Šehović su svečano otvorili Spomen obilježje, dok su Spomen česmu otvorili direktor Brovisa Refik Kurgaš i vakif Nermin Ahmić.

visoko-otvorenje-spomen-obiljezja-godusa

Pored vakifa koji su donirali značajna sredstva za izgradnju obilježja i česme, izgradnju su pomogli i mnogi drugi mještani.

Deveti august će ostati u pamćenju stanovnika goduškog kraja s obzirom da je na današnji datum upriličena ova značajna svečanost, a poznato je da je Goduša tokom agresije bila prva linija prema agresorima, a između ostalog u ovom kraju je pala prva granata na području općine Visoko.

visoko-spomen-obiljezje-godusa2

Na Spomen obilježju u Goduši, ispisana su imena 13 šehida i 9 imena civilnih žrtava rata.

DCFC0010.JPG

VISOČANIN AMIR BURKO OSVOJIO 9. MJESTO NA SVJETSKOM PRVENSTVU U RIBOLOVU

Proteklog vikenda, tačnije 9., 10., i 11. augusta na Karaotoku – Hutovo blato, održano je Svjetsko prvenstvo u ribolovu za osobe sa invaliditetom i veterane.

Učešće i zapažen rezultat na ovom velikom takmičenju istvario je i reprezentativac iz Visokog Amir Burko, inače član Saveza za sport i rekreaciju invalida Visoko, koji je ostvario dobar rezultat osvojivši 9. mjesto u konkurenciji 42 takmičara.

DCFC0010.JPG

Prethodno je naš sugrađanin, član Sportsko-ribolovnog društva “Visoko”, osvojio prvo mjesto u okviru Premijer lige BiH.

Iskrene čestitke i naravno BISTRO!

VISOKO-AKCIJA-POMOCI-PORODICA-DUGALIC2

HUMANOST VISOČANA NA DJELU

Naša mlada sugrađanka Dženana Brkić odlučila je da pomogne porodici Mufida Dugalića iz Donje Zimče, te je ispred visočke Pošte postavila kutiju za dobrovoljne priloge koji će biti od velike pomoći porodici Dugalić koja se nalazi u veoma teškoj finansijskoj situaciji. Mufid Dugalić kao učesnik rata više je puta bio ranjavan. On i njegova supruga koja je također bolesna teško sastavljaju “kraj s krajem” sa svoje dvoje djece.

“Ova porodica često nema ni za jedan obrok dnevno, a jedini izvor prihoda je mjesečni doplatak od 20 KM”, ističe Dženana, čiji humani potez može biti primjer drugima kako se brinuti za sugrađane koji su u zaista teškoj situaciji.

VISOKO-AKCIJA-POMOCI-PORODICA-DUGALIC3

Na pazarni dan, brojni Visočani su odlučili dati svoje skromne doprinose za porodicu Dugalić, a neka ovo bude poziv svima koji nisu da to učine do petka.

Svoju humanost iskažite i posjetom ove porodice na adresi Donja Zimča br. 6, novčane priloge ili prehrambene aritkle možete uručiti lično Mufidu ili ga kontaktirati na broj 062 259 162

visoko-omladinski-krug-pomoc-udruzenju-slijepih5

OMLADINSKI KRUG POMAŽE SLIJEPA I SLABOVIDNA LICA OPĆINE VISOKO

Nakon uspješno realizovane humanitarne akcije “Ramazanska solidarnost” u kojoj je Omladinski krug Medžlisa IZ Visoko podijelio oko 250 paketa pomoći socijalno ugroženim stanovnicima, danas je organizovana podjela paketa slijepim i slabovidnim licima općine Visoko, članovima Udruženja USOV.

Vrijedni članovi Omladinskog kruga Medžlisa IZ Visoko su ispunili svoja očekivanja i očekivanja svih onih kojima su pokucali na vrata. Podijelili su 45 paketa zahvaljujući kompaniji Prevent Visoko.

Ovom akcijom zaokružili su niz humanitarnih akcija koje su sproveli u posljednje vrijeme.

visoko-tunel-ravne-posjeta1

DJECA I ODRASLI SA POSEBNIM POREBAMA POSJETILI PIRAMIDE U VISOKOM

Na arheološkim lokalitetima na kojima istražuje Fondacija Arheološki park: Bosanska piramida sunca, boravili su turisti iz Sarajeva i Kragujevca. Riječ je o djeci i odraslima sa posebnim potrebama koje je ovom prilikom osnivač Fondacije dr. Semir Osmanagić lično upoznao sa istraživanjima i Bosanskom dolinom piramida.

Djeca i odrasli sa posebnim potrebama iz Sarajeva i Kragujevca došli su u pratnji Harisa Čauševića,  izvršnog direktora NVO altruista “Svjetlo” Sarajevo i Branke Ristić, koordinatora Kluba mladih sa invaliditetom iz Kragujevca.

visoko-tunel-ravne-posjeta2

Gosti su oduševljeni viđenim piramidama, tunelu Ravne, megalitima, a posebno  volonterima iz cijelog svijeta, te su sa dr. Osmanagićem dogovorili dolazak i sljedeće sezone.

visoko-tunel-ravne-posjeta3

Bosanske piramide i misteriozne prahistorijske podzemne tunele Ravne su pored gostiju iz Sarajeva i Kragujevca, danas posjetili i brojni drugi turisti. Nakon što je proteklog vikenda ispraćena peta smjena, već je u toku šesta smjena “Međunarodne radne akcije volontera – MRAV Bosanske piramide 2013.”

visoko-ministri-posjeta-fondaciji3

MINISTRI U VLADI ZDK POSJETILI ARHEOLOŠKE LOKALITETE U VISOKOM

Bosansku dolinu piramida i Fondaciju “Arheološki park Bosanska piramida Sunca” posjetili su Bojan Bošnjak, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK i Edin Terzić, ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoline ZDK.

Ministri i zaposlenici u ministarstvu obišli su najprije Vidikovac i arheološka nalazišta, a onda u pratnji dr. Semira Osmanagića i arheološkog menadžera Timothy Moona (Novi Zeland), posjetili su i prostorije Fondacije, odnosno laboratorij gdje su upoznati sa procesom obrade značajnih artifakata.

visoko-ministri-posjeta-fondaciji2

Resorni ministri su kao i do sada obećali punu podršku projektu arheoloških istraživanja u Visokom.

visoko-vijecnici-posjeta-preventu7

VIJEĆNICI POSJETILI PROIZVODNE POGONE KOMPANIJE PREVENT U VISOKOM

Proizvodne pogone kompanije Prevent u Visokom posjetila je predsjedavajuća Općinskog vijeća Visoko Mirela Mateša-Bukva zajedno sa vijećnicima i Općinskim službenicima.

Tom prilikom uprililčen je obilazak proizvodnih pogona Prevent Leathera, zatim Prevent Fabricsa, najnovije članice Prevent grupacije koja će u narednom periodu proizvoditi tekstil. Svečano otvorenje Prevent Fabricsa još nije upriličeno jer se još uvijek radi na određenim segmentima kako bi otpočela proizvodnja.

visoko-vijecnici-posjeta-preventu3

Tokom prve zvanične posjete najvećem privrednom subjektu u Visokom, vijećnici Općinskog vijeća pobliže su se upoznali sa radom i razvojnim planovima za budućnost, te izazovima sa kojima se Prevent susreće u svom radu.

visoko-visocko-ljeto-2013-7

“VISOČKO LJETO 2013″ – VELIČANSTVENA NOĆ U VISOKOM

Veliki broj Visočana i gostiju okupio se ispred Ljetne pozornice u ulici Alije Izetbegovića kako bi uveličali svečanost otvaranja Dana kulture i sporta u okviru manifestacije “Visočko ljeto 2013″.

Inače, zbog vremenskih neprilika jučer, svečano otvaranje manifestacije pomjereno ja za večeras što se ispostavilo kao pun pogodak.

visoko-visocko-ljeto-2013-3

U diskoteci Puls upriličeno je “Indonežansko poslovno veče u Visokom” gdje su se u ugodnom razgovoru i uz tradicionalnu indonežansku gastronomsku ponudu, zvaničnici Općine i visočki privrednici družili sa gostima iz Indonezije.

visoko-visocko-ljeto-2013-2

U foajeu Gradskog kina članice UG “Sumejja” organizovale su  izložbu rukotvorina “Bosanski ćilim”, dok je nešto kasnije Teatar Total za sve ljubitelje pozorišne umjetnosti odigrao predstavu “Večera budala” koja je na ovogodišnjim festivalima osvojila mnoge nagrade.

visoko-visocko-ljeto-2013-9

Nakon svečanog otvaranja Dana kulture i sporta u okviru manifestacije “Visočko ljeto 2013″, Visočani i gosti uživali su folklornom nastupu mališana iz JU za predškolski odgoj i obrazovanje, tradicionalnim plesovima Republike Indonezije, a posebnu pažnju je izazvao folklorni ansambl iz Ankare sa svojim prepoznatljivim koreografijama.

visoko-visocko-ljeto-2013-8

Pomoćnik načelnika bratske Općine Altindag pozdravio je sve Visočane te je načelnici Babić uručio prigodan poklon.

visoko-visocko-ljeto-2013-4

Osjećaj privrženosti i bliskosti prema braći Turcima Visočani su posebno pokazali tokom nastupa profesorice solo pjevanja Ilkim Ejlul (İlkim Eylül) koja je  napravila odličan štimung za raju koja je istinski uživala u turskoj muzici, a posebno u glasovnim sposobnostima Ilkim Ejlul koja inače radi u kulturno-edukativnim centrima u bratskom Altindagu.

visoko-visocko-ljeto-2013-5

Ilkim je svoj izuzetno dobar nastup na zahtjev visočke publike produžila za nekoliko pjesama, nakon čega je ispraćena ovacijama.

visoko-visocko-ljeto-2013-1

Visočani nisu štedili dlanove na nastup muzičara i folklorista iz Republike Indonezije i Republike Turske. Nakon završetka prve noći svi skupa su uz orijentalnu muziku upriličili zajednički tradicionalni ples u ulici Alije Izetbegovića.

visoko-visocko-ljeto-2013-6

Sve u svemu, organizacija na nivou, pozornica, rasvjeta i ozvučenje za svaku pohvalu, kamere RTV Visoko pratile su cjelovečernji program, sve pohvale za ekipu visočke televizije.

Zaista veličanstvena noć u Visokom…

visoko-knjizevno-vece1

KNJIŽEVNO VEČE U VISOKOM: PREDSTAVLJENI ROMANI PROF. DR. ENESA KARIĆA

U okviru Dana kulture manifestacije “Visočko ljeto 2013″ JU Gradska biblioteka Visoko organizirala je promociju tri romana autora prof. dr. Enesa Karića. 

U prostoru visočke Galerije Likum ’76 brojni ljubitelji književnosti prisustvovali su predstavljanju romana uvaženog profesora Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Riječ je o romanima “Pjesme divljih ptica”, “Slučajno čovjek” i “Jevrejsko groblje.

visoko-dr.-enes-karic-romani

O književnim vrijednostima romana govorili su promotori dr. Hilmo Neimarlija i prof. dr. Enes Duraković.

visoko-enes-begovic2

ENES BEGOVIĆ – NEZABORAVAN KONCERT ZA VISOČKU RAJU

Bosanac – Enes Begović sa bend rajom: Lolo, Senko, Vedran, Ado i naravno Keno, napravio je dernek za čistu desetku na Ljetnoj pozornici u Visokom.

Oko 2.000 ljudi u glas je pjevalo sve Enesove hitove kao i nezaboravne sevdalinke. Ovo je prvi put da visočka estradna zvijezda gostuje na domaćem terenu u okviru Visočkog ljeta.

visoko-enes-begovic3

U odličnom koncertu uživali su i brojni gledatelji RTV Visoko i TV Vi-Net.

visoko-enes-begovic4

Veliki broj mobitela i foto-bliceva svijetlilo je u svježoj visočkoj noći. Ipak, srca su bila vrela a i dlanovi podrške.

visoko-enes-begovic1

Koncert je trajao do kasno u noć jer je Enes više puta pozivan na bis. A ko može odbiti visočku raju? Dernek je završen ovacijama…

visoko-mz-radovlje1

MZ RADOVLJE – MANIFESTACIJA “DA SE NE ZABORAVI”

U organizaciji Mjesne zajednice Radovlje proteklog održana je manifestacija posvećena sjećanju na šehide pod imenom “Da se ne zaboravi”.

Predsjednik MZ Radovlje Taib Mihaljević prigodnim obraćanjem pozdravio je sve prisutne, dok je Općinska načelnica Amra Bbaić svečano otvorila ovu manifestaciju koja se po deveti put održala u ovom dijelu visočke općine.

U okviru ove manifestacije upriličena su i brojna sportska takmičenja u različitim disciplinama: turnir u malom nogometu, trčanje na 100 i 200 metara, skok u dalj i gađanje vazdušnom puškom.

visoko-vece-sevdaha6

GRADU VISOKOM S LJUBAVLJU – BEZ SEVDAHA BOSNE NIJE

U proteklim noćima na Ljetnoj pozornici Visočani su imali priliku gledati i uživati u različitim sadržajima.

Od folklornog nastupa mališana iz JU za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko, do sjajnog nastupa gostiju iz Indonezije i Turske, koncerta Enesa Begovića, izložbe „20. godina od dolaska Turske vojne misije u BiH“, te ostalih kulturnih i sportskih sadržaja

U ponedjeljak navečer Visočani su uživali u pjesmi. Svim Visočanima i gostima, odnosno gradu Visokom s ljubavlju, Omladinski ansambl Tešanj poklonio je koncert pod imenom „Bez sevdaha Bosne nije“. Gosti iz Tešnja u Visoko su došli ponajprije zahvaljujući Nevladinoj organizaciji „Ekologika“ Visoko.

Gosti ovog koncerta bili su naši sugrađani Adnan Koljenović i Adha Česa, dok je veliki hor i orkestar Omladinskog ansambla Tešanj su pod rukovodstvom Nusreta Salkanovića i Damira Galijaševića.

Mladi virtouz na harmonici Damir Galijašević, je po mnogima nasljednik velikog čuvara sevdalinke i još većeg čovjeka, rahmetli Omera Pobrića.

FOTO: KONCERT “BEZ SEVDAHA BOSNE NIJE”

visoko-vece-sevdaha1

visoko-vece-sevdaha2

visoko-vece-sevdaha3

visoko-vece-sevdaha4

visoko-vece-sevdaha7

visoko-vece-sevdaha8

visoko-vece-sevdaha9

visoko-vece-sevdaha10

visoko-vece-sevdaha11

visoko-vece-sevdaha12

visoko-otvorenje-susa-centra2

ATRAKTIVNI “SUŠA CENTAR”: OBJEKAT GRAĐEN SA MNOGO LJUBAVI

Obilježavanje svečanog dana u Visokom jučer je prema protokolu upriličeno i ispred novog tržnog centra “Suša Centra”. Stotine Visočana, zvanica i gostiju prisustvovalo je otvorenju ovog objekta. Svečano i otmjeno ali u punom smislu te riječi.

Najavljivani atraktivni objekat na ulazu u Visoko opravdao je očekivanja čak i najzahtjevnijih koji će u narednom periodu posjećivati “Suša Centar”.

visoko-otvorenje-susa-centra1

Čestitke porodici Suša stizale su i stižu sa svih strana. Svaka čast. Mnogo truda, novca a najviše ljubavi, ugrađeno je na više od 1.000m prodajne površine. Konzum maxi prodavnica je nešto novo u u našem gradu, a uskoro se otvara još jedna Konzumova prodavnica.

Čestitamo od srca.

visoko-konzum susa1

ViPromo, arhiv, august 2013.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.