ADOLESCENCIJA I ISTINA UGLAVNOM NE IDU ZAJEDNO: PREPOZNAJTE DA LI VAS TINEJDŽER LAŽE

| 05/12/2018

Izgovaranje istine i adolescencija uglavnom ne idu zajedno, jer je ovo doba života klizav teren za sitne, ali i krupnije laži.

Roditelji često ne znaju kada je njihov tinejdžer iskren, a kada umanjuje ili iskrivljuje istinu, pa ponekad budu prevareni, a katkad dijete nepravedno optuže. A to se na duže staze negativno odražava na njihov odnos i stvara napetu, negativnu klimu u domu.

Stručnjaci navode nekoliko pokazatelja koji mogu da otkriju da li dijete laže, pa je preporuka roditeljima da im oni budu neka vrsta testa.

Okleva sa odgovorom

Čim primijetite da na upućeno pitanje tinejdžer odgovara sa: “Paaa…”, ubacuje suvišne detalje i mnogo nebitnih informacija, pokušava da promijeni temu ili koristi više poštapalica nego uobičajeno, znači da kupuje vrijeme i vrlo vjerovatno bježi sa terena istine.

Previše gestikulira

Vi ga pitate da li je nešto uradio ili rekao, a on odjednom počinje da se preznojava, mlatara rukama, češka se, skida jaknu, koluta očima, grize nokte ili usne – prilično je sigurno da nekontrolisanim gestovima pokušava da izvrda istinu, prenose Večernje.

Odbija da sluša i postaje agresivan

Dijete koje inače nije previše impulsivno niti nervozno, a onda odjednom pokazuje agresivnost, prenaglašenu ljutnju ili se na postavljeno pitanje brani napadom, odbija da sluša šta mu pričate – uglavnom to radi zato što laže.

(Hayat/Foto: Ilustracija)

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.