71 DUŠA PRONAŠLA SMIRAJ

| 11/07/2017

Komemoracija stradalim žrtvama srebreničkog genocida završena je danas u Memorijalnom centru u Potočarima, a dženaza je klanjana 71 žrtvi čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama na području Republike Srpske.

Više od 20 hiljada ljudi iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Evrope i svijeta obilježilo je 22. godišnjicu genocida u Srebrenici, a prisustvovale su i visoke bh. zvanice, kao i predstavnici blizu stotinu delegacija država iz cijelog svijeta.

Među gostima su bili čelnici brojnih ambasada, organizacija, državnih, federalnih, entitetskih i drugih institucija iz zemlje i inozemstva, predstavnici udruženja, stranaka i brojni drugi.

Stradalim žrtvama su porodice i prijatelji, brojni učesnici marša mira, visoke zvanice iz Bosne i Hercegovine i svijeta klanjale dženazu u Memorijalnom centru Potočari, gdje je obavljen i ukop, a potom i vjerski dio programa (učenje na kaburu).

Dženazu je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, a nakon dženaze je proučio prigodnu dovu šehidima genocida. Potom su porodice i prijatelji stradalih žrtava na rukama nosili tabute s Musalle prema mjestu gdje su ukopani.

Većina posmrtnih ostataka 71 žrtve, koji su danas ukopani, pronađeno je u masovnim grobnicima na području Republike Srpske 2016. i 2017. godine, a neke koščice pronađene su i ranije, čak 2006. i 2007. godine. Do sada su pokopani ostaci 6.504 srebreničke žrtve, a za više od 1.000 nastradalih se još uvijek traga.

Brojne zvanice upisale su se u knjigu žalosti koja je postavljena u hali nekadašnje fabrike akumulatora u Srebrenici. Tu je prije dženaze održan i zvanični program komemoracije koji je počeo minutom šutnje i učenjem Fatihe.

(Klix.ba)

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.