14. JUNI – SVJETSKI DAN DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI

| 14/06/2018

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi 14. juni odredilo je Međunarodno udruženje transfuziologa (ISBN), Međunarodni Crveni križ (IFCR), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Evropsko vijeće (Council of Europe) i prihvaćen je u svim zemljama svijeta.

Prvi Svjetski dan davalaca krvi obilježen je 14. juna, 2004. godine, a u junu 2005. godine, na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije ministri zdravstva iz cijelog svijeta jednoglasno su dali izjavu o podršci dobrovoljnim, neplaćenim davaocima krvi. Donijeli su rezoluciju kojom su 14. juni proglasili Svjetskim danom davalaca krvi u čast nobelovca dr. Karla Landsteinera, rođenog 14. juna 1868. godine koji je razvio sistem određivanja krvnih grupa.

Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o potrebi za sigurnom krvlju diljem svijeta i ohrabrivanje pojedinaca da redovno doniraju krv, kako bi krv bila dostupna za sve kojima je potrebna. Ovim se utiče i na zdrav način života, unapređuje zdravstvena kultura i prosvijećenost, te na podizanje nivoa građanske solidarnosti i društvene odgovornosti.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je istakla cilj da do 2020. godine sve zemlje dođu do svojih rezervi krvi kroz dobrovoljno neplaćeno davanje krvi.

Danas u samo 62 zemlje u svijetu se nacionalne zalihe krvi obezbjeđuju 100% kroz dobrovoljno neplaćeno davanje krvi, dok 40 zemalja još uvijek zavisi od porodičnog davanja ili čak plaćenih donatora.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.