121 GODINA VISOČKOG DOBROVOLJNOG VATROGASNOG DRUŠTVA

| 05/12/2018

Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) “Visoko” kao najstarija organizovana intitucija u Visokom i Zeničko-dobojskom kantonu, ako se izuzmu vjerske zajednice, postoji već 121 godinu.

Naime, 3. decembra 1897. godine održana je Osnivačka skupština DVD-a  “Visoko” u Kotarskom uredu u Visokom.

Prve prostorije nalazile su se na Jaliji (ulica Alije Izetbegovića), na mjestu današnje zgrade Partizana. Već naredne godine usvojen je i odobren Statut Društva od Visoke zemaljske vlade u Sarajevu.

U prvi Upravni odbor su ušli: Zečević Hasanbeg predsjednik, Plavšić Damjan potpredsjednik, Vincel Ziman komandir, Valbaljer Emanuel zamjenik komandira, Stanić Vaso tajnik, Ahmetagić hadži Hamidaga blagajnik, Zečević Alibeg, Nikolić Uroš i Oruč hadži Salih.

stari-vatrogasci1

Odmah po završetku, istog dana u Dobrovoljno vatrogasno društvo “Visoko” pristupila su 22 aktivna člana i 24 podupiruča člana koji su platili godišnju članarinu od 2 do 10 forinti zavisno od ekonomskog statusa.

visoko dvd visoko

U junu 2013. godine nakon dugo godina, održana je osnivačka skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Visoko, čime je oživljen rad najstarije organizovane institucije u Visokom i ZDK.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.