banner ad

U VISOKOM OTVORENA JEDINSTVENA IZLOŽBA «UPOZNAJ POSLANIKA S.A.V.S.»

| 27/10/2016

visoko-izlozba-altindag-visoko1

Izložba pod nazivom „Upoznaj Poslanika s.a.v.s.“, autora doc. dr. Esmira Halilovića, profesora Hadisa i Da’ve na IPF-u Univerziteta u Zenici, otvorena je u prostoru Kulturnog centra Altindag-Visoko. Otvorenju izložbe su prisustvovali brojni visočki imami među kojima je bio i Ibrahim ef. Hadžić,  glavni imam Medžlisa IZ Visoko.

 Izložba sadrži replike temeljnih segmenata Poslanikova života, makete, karte i filmove.

Svi posjetitelji su između ostalog, imali priliku vidjeti repliku kuće u kojoj je Muhammed a.s. živio 10 godina, u kojoj je i umro i u kojoj je sahranjen, Poslanikovu džamiju iz 7. godine po Hidžri, maketu kompletne konfiguracije grada Medine s ucrtanim prigradskim i gradskim zaseocima, dvije velike bitke – Bitka na Uhudu i Bitka na Hendeku označene su na maketi dimenzija 2,30 metara, kao i originalni panoi životopisa Poslanika a.s.

Izložbu „Upoznaj Poslanika s.a.v.s.“ do sada je vidjelo preko 33.000 ljudi u Sarajevu, Zenici, Bihaću, Bugojnu, Podgorici (Crna Gora), Novom Travniku i Kaknju…

Ovu jedinstvenu izložu u Visokom su organizovali Medžlis islamske zajednice Visoko i Omladinski krug Visoko, a istu je moguće pogledati i u naredna dva dana od 9 do 17 sati.

 

Objavljeno u: Hronika, Kultura

Komentari zatvoreni.