U VISOKOM ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE “BATONOVE PRIČE”

| 16/02/2018

Amina Džinalić i Nafija Ibrišimović izvedbom himne Bosne i Hercegovine “Jedna si jedina” na violini, otvorile su promociju knjige “Batonove priče”, autora Saida Štete.

Nakon uspješnih promocija širom BiH, knjiga koja govori o herojima i njihovim porodicama, predstavljena je visočkoj publici, a prostorije Bošnjačke zajednice kulture (BZK) “Preporod” Visoko bile su premale da prime sve zainteresirane za ovaj kulturni događaj.

“Knjiga je sastavljena od 19 priča o borcima, ratnim vojnim invalidima, Zlatnim ljiljanima, koje pokušavamo sačuvati od zaborava. To je priča o herojima rata i o herojima koji su unatoč patnji i bolu ostali ljudi na kraju i nastavili da žive dalje. Jedan od inicijatora nastanka ove knjige je predsjednik udruženja „Baton“, Zlatni ljiljan i stopostotni ratni vojni invalid, mr.sci. Amir Ismić”, istakao je autor Said Šteta, rođeni Konjičanin sa adresom stanovanja u Zenici.

Također, ovo je knjiga sa pričama o ljudima za koje se ne priređuju svečane sjednice, gala predstave i ne kinđure kamere koje će bilježiti svaku onu licemjernu suzu na komemoraciji. O ljudima, uglavnom težim invalidima minulog rata, koji niti jednog trenutka nisu klonuli duhom i nose samo dobrotu umjesto novčanika, tamo na lijevoj strani gdje po pravilima anatomije stanuje srce. O ljudima koji dođu i odu tiho, ostave svoja djela i onaj fini čovjeka trag na ovome svijetu.

Moderator promocije bila je Belma Dedić, a promotori mr.sci. Almir Ismić kao urednik, Sinan Gluhić i mr.sci Fuad Dedić, kao junaci priča, te Said Šteta kao autor.

Također, promociju su recitacijama uveličali Ajša Luković i Amila Ismić, te u muzičkom dijelu Ajla i Sara Gluhić (flauta i gitara), kao i već pomenute violonistice Amina Džinalić, talentovana visočka gimnazijalka i Nafija Ibrišimović, inače kćerka istaknutog bh. književnika, rahmetli Nedžada Ibrišimovića.

BZK “Preporod” Visoko također najavljuje i promociju knjige “Poezija sevdaha” autora dr. Enesa Kujundžića. Uz promociju gosti će imati priliku slušati odabrane stare sevdalinke u izvođenju afirmisanih članova Udruženja sevdalija “Saray Sevdah”.

Promocija će se održati u srijedu, 21. februara u prostorijama BZK “Preporod” Visoko, Alije Izetbegovića 14, s početkom u 19 sati.

Objavljeno u: Hronika, Kultura

Komentari zatvoreni.