banner ad

VISOKO: KONZERVACIJA JEDINOG SAČUVANOG MODELA TABAČKE STUPE NA BALKANU

| 15/11/2016

restauracija-tabacka-stupa2

Krajem mjeseca oktobra ekipa stručnjaka, konzervatora iz Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine posjetila je JU “Zavičajni muzej” Visoko.

Sa šefom Odjela za konzervaciju Esadom Veskovićem dogovorena je saradnja, a iz visočkog Zavičajnog muzeja tada su najavili nove projekte koji će doprinjeti očuvanju našeg kulturnog naslijeđa.

Trenutno su u toku pripremni radovi za konzervaciju jedinog sačuvanog modela tabačke stupe na Balkanu koji se nalazi prekoputa zgrade Zavičajnog muzeja u Visokom.

“Mi smo prije 15-ak dana pokrenuli inicijativu i uspostavili saradnji sa Zemaljskim muzejom jer smo uvidjeli da je tabačka stupa donekle oštećena i da je za istu potrebna konzervacija i restauracija koja je optimalna da se izvrši prije nastupanja zime. Budući da je već hladnije vrijeme, danas su dva stručnjaka iz Zemaljskog muzeja uradili pripremne radove, a dalji radovi će se nastaviti u četvrtak i tokom iduće sedmice.

lejla-becar-arheologinja

Ovi radovi se realizuju u sklopu većeg projekta kojeg smo mi odlučili da radimo sa Zemaljskim muzejom, tj. konzervacija drvenih eksponata, uglavnom iz etnološke zbirke radit će se konzervacija na još nekim primjercima, a ti primjerci se uglavnom vezuju za tabački zanat. Određen broj primjeraka će biti rađen i uz pomoć talijanskih restauratora koji trenutno obnavljaju restauratorski Odjel Zemaljskog muzeja BiH”, kazala je za ViPromo arheologinja Lejla Bečar.

restauracija-tabacka-stupa1

Radove vrše stručnjaci iz Zemaljskog muzeja, konzervator savjetnik magistar Esad Vesković i viši konzervator za drvo, metal i kožu Damir Lazzari uz pomoć Nermina Kese i svakako ostalih vrijednih čuvara historije iz Zavičajnog muzeja.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.