banner ad

VISOČKI GIMNAZIJALCI PROIZVOĐAČI EKO KOZMETIKE „DE RAMA“

| 21/12/2016

Visočki gimnazijalaci su ideju za projekat proizvodnje eko kozmetike dobili na ekskurziji prije tri godine, kada su prilikom obilaska parfemerije „Galimard“ u Francuskoj, pored proizvodnje parfema, posmatrali i metode proizvodnje drugih proizvoda, te se javilo interesovanje kod velikog broja učenika.

Zajedno sa svojom profesoricom Amrom Hrnjić, učenici su došli na ideju da i sami nešto pokušaju. U početku su to bili samo sapuni, a nakon nekog vremena i iskustva, počeli su sa proizvodnjom dezodoransa, krema i labela za usne, a to iskustvo su svakako iskoristili i za maturske radove. Tada su od zarade uspijevali da nadoknade samo novac koji su ulagali. Također, za svoje projekte su dobijali i mnoge novčane nagrade kao podršku za dalji rad i edukaciju.

U ovu sekciju su uključeni svi zainteresovani učenici III i IV razreda prirodnog smjera, koji se zajedno sa svojom profesoricom Amrom Hrnjić sastaju u prostorijama Gimnazije svake subote i tu proizvode svoje unikatne proizvode.

„Na sekciji pravimo sapune, labela, kreme, deozodoranse i slično – uglavnom sve što se tiče njegovanja i zaštite kože. Pravimo ih isključivo od prirodnih sastojaka (pčelinji vosak, maslinovo ulje, ružino ulje, eterična ulja, kokos, voda, itd.), koje nabavljamo ili svojim sredstvima, ili nam ih doniraju poduzetnici“, ističe jedan od članova ove sekcije.

„Proizvode uglavnom prodajemo na raznim bazarima, sajmovima, u prostorijama naše škole, ali i putem naše FB stranice. Zaradu od svake prodaje ostavljamo, dio koristimo za materijal, a ostalo čuvamo, te učenicima koji nisu u mogućnosti platimo tradicionalnu ekskurziju u Španiju.

Ovi proizvodi se od ostalih proizvoda razlikuju po tome što su napravljeni od 100% prirodnih sastojaka bez dodatnih hemikalija, te na taj način nastoje njegovati kožu na pravi način. Od njihovih proizvoda najtraženije su kreme, labela i sapuni.

„Naša grupa, kao i FB stranica dobila je naziv „De Rama“ , iz kojeg možemo izvući riječ Rama – naziv za centralni dio naše zemlje (područje Ze-Do kantona), također, iz naziva De Rama može se izvući riječ „derma“ što znači koža, tačnije glavni dio kože, te na kraju riječ „Rama“ koja sadrži i slova imena naše drage profesorice Amre Hrnjić bez koje bi sve ovo bilo nemoguće“, objasnili su gimnazijalci.

Istraživanja koja su proveli učenici Gimnazije „Visoko“ ukazala su na štetnost fabričkih proizvoda koji su, zbog hemikalija koje sadrže, štetni za naše zdravlje i za našu okolinu, a također i cijene su im visoke. Poražavajući je podatak koji su potražili u Domu zdravlja, a to je da su u našoj općini, na 1440 urađenih mamografija, otkrivena 53 karcinoma dojke, što znači da skoro svaka 27 žena boluje od raka dojke.

S druge strane, eko proizvodi, ne samo da su sastavni dio riječi „ekologija“  i „ekonomija“, nego doista nisu štetni za našu okolinu, a povoljni su i za budžet. Njihov sastav je isključivo prirodni, pa stoga eko proizvodi osim što nisu štetni, mogu biti i ljekoviti. Vrijeme je da počnemo više brinuti o zdravlju i okolini.

A evo šta nude eko proizvodi :

  • U prosjeku 3-4 puta sadrže manje sastojaka, i to samo onih koji su prirodni
  • Bez konzervansa su
  • Boje koje se dodaju su dijelovi ljekovitog bilja
  • Kao mirisi se koriste eterična ulja
  • pH eko sapuna je 8, što je idealna pH vrijednost, za razliku od fabričkih koji imaju pH 10, kao što je već rečeno, a ovo je bitan podatak jer je sapun baza za proizvodnju većine drugih eko proizvoda.

VIŠE FOTOGRAFIJA PROIZVODA ” DE RAMA” POGLEDAJTE KLIKOM NA LINK

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.