VISOČKE PUMPE SA H2O GORIVOM

| 09/01/2018

Kad ti neko od starije raje u Visokom kaže da te čeka kod pumpe, hrpa upitnika ti bude iznad glave. Fora je što se ne radi o pumpama za automobilsko gorivo, nego za ljudsko H2O gorivo. Pumpe za vodu su birvaktile bile na spoju sokaka, a ova iz Donje Mahale na spoju sa ulicom Skopljaka se možda malo vidi kod bandere na staroj fotografiji.

Danas bi to pojašnjenje o lokaciji glasilo:”Čekam te izmedju Didijeve i Longijeve kuće”. Bile su to pumpe, kasnije česme sa koritima i bez, na koje se redovno išlo sa ibricima, brdacima, đugumima. Na Šadrvanu je ta pumpa-česma opstala u drugom obliku.

Kažu da je ulica Mehmeda Skopljaka, danas samo Skopljaka, nekada bila šetalište i korzo. Interesantno, po istom partizanu nosi ime i ulica u Kaknju. Tamo je poginuo, a u Visokom je rođen.

Kad čovjek malo bolje pogleda ulicu Skopljaka, fakat je bila nagodna za šetanje i ašikovanje. Vele da su u stari vakat nakon Drugog svjetskog rata dva naj lafa na tim korzo lokacijama bili Rasim Vila i hodža Salem Čurt. Vazda štofano odijelo i fes. Salem je znao dati djeci karamelu, kako bi ista otrčala do neke plahe hanume koja je živjela na pomentuom raskršću kod pumpe. Bili su to korzo susreti. Ašikovalo se preko pendžera sa drvenim demirima koje su neki zvali mušeflucima. Helem i u taj vakat bilo je ljudi koji su završavali škole i tvrdili da će u budućnosti djeca rađati djecu, a da će se muzika slušati iz džepa košulje.

Danas je to naša realnost.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.