VIPROMO RETROVIZOR: JANUAR 2015.

| 09/01/2018
ELVIR- DJEČAK MAGNET

visoko-elvir111

Elvir Silajđija iz Taekwondo klub „Bosna“ mogao bi postati popularan poput svog trenera Edina Kajevića Kaje koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

Sigurno je da ga već sada možemo nazvati mladić-magnet! Neki sportisti kojima se „lijepe“ kašike za tijelo su već u Ginisovoj knjizi rekorda.

Elvir je do sada pored novčića i kašika uspio „zalijepiti“ i peglu, što je za sada veoma veliki pomak.

„Prije pet mjeseci otkrio sam ovaj fenomen da mi koža poput magneta drži kašike, novac i peglu.“ – rekao nam je trinaestogodišnji dječak iz sela Kujavče kod Kaknja.

O njegovim „moćima“ saznali smo od oca Emira na popodnevnoj kafi u Poslovnom centru „Suša“.

„Vrlo sam iznenađen Elvirovim umijećem. Do sada je nešto slično sa malim kašikama mogao samo njegov dedo. Ipak, Elvir je već „savladao“ peglu.“- pojasnio nam je Emir.

U Osnovnoj školi „15 april“ kod Kaknja, raja već zna šta Elvir može i zovu ga Elvir Magnet.

visoko-elvir22

Elvir razmišlja i o Ginisovoj knjizi rekorda. Osjeća da može „privući“ na tijelo još teže metalne predmete. Osim toga već je „zaliječio“ očeve bolesne sinuse.

„Ne znam tačno kako to radim, a li od mojih dodira, očevoj glavi bude lakše, a zna imati jake glavobolje.“

Da li Elvirova koža proizvodi magnetno polje teško je dokazati. Čudno je da čim obuče majicu, magnetni dar nestaje.

Magnetu ne bi trebao smetati komad tkanine. Elvir ima svog vršnjaka koji u susjednoj Hrvatskoj bere već dugo medijsku popularnost. Osim metala privlači i plastiku, ali ga zovu dječak-magnet.

Za početak treba da se uključi na Facebook grupu’We are all Magneto Boy/Girl’, (svi smo mi magneti) i pokaže svoje magnetske sposobnosti. Grupa je još uvijek aktivna, pa ukoliko osjećate da bi mogli stvarati magnetsko polje, pokušajte na glatki dio kože, bez dlačica, postaviti glatki predmet (kašiku ili novčić). Ako vam uspije zadržati metalne predmete (nemaju ništa protiv niti plastičnih) odmah se obratite redakciji ViPromo portala. Dnevne i druge novine su naša briga. Vrlo brzo mogli bi uživati u magnetskoj slavi. Još ako u rukama imate viška topline da liječite bolove, tada ste na dobrom putu ka popularnosti.

PROŠIREN SISTEM NAPLATE NA AUTOCESTI A1

naplatne kucice

Od ponedjeljka 5. januara, novootvorene dionice Sarajevo zapad – Tarčin i Međugorje – Ljubuški, su uvedene u sistem naplate cestarina Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH.

Tako će se cestarina za dionicu Sarajevo zapad – Tarčin naplaćivati po modelu zatvorenog sistema, a za dionicu Međugorje – Ljubuški vrijedit će model otvorenog sistema naplate. Cijena takse za cestarinu za relaciju Sarajevo zapad – Tarčin je od 1,20 KM do 5 KM, u zavisnosti od klase vozila. Iste cijene su i za relaciju Međugorje – Ljubuški.

Zatvoreni sistem naplate se primjenjuje na dužini od 80 kilometara od Zenice do Tarčina i po smjernicama Evropske unije (EU) tretira se kao pravedan sistem naplate jer se cijena cestarine obračunava prema pređenom kilometru.

Sistem je opremljen savremenim podsistemima kategorizacije i klasifikacije vozila, pa je eventualno neovlašteno/nepropisno korištenje autoceste sistemski onemogućeno. Otvoreni sistem naplate cestarine podrazumijeva naplatu određene dionice prilikom prolaska kroz naplatno mjesto.

Već dvije godine u BiH se primjenjuje elektronska naplata cestarine, u otvorenom i zatvorenom sistemu naplate cestarine, i obavlja se preko elektronskog uređaja ACC TAG-a. Ovaj model omogućava korisnicima da bez zaustavljanja plaćaju cestarinu te nudi popust, odnosno bonus dodajuću 20 posto vrijednosti na dopunu ACC kartice.

Zakonska naplata i visina naknade za korištenje autoceste je regulisana Uredbom o naplati naknade za korištenje autoceste A1 (“Službene novine Federacije BiH”, broj 50/12, 45/13.)

Cjenovnik cestarine za autocestu A1 je dostupan na web stranici preduzeća. Prihodi ostvareni naplatom cestarine značajnim dijelom se koriste za finansiranje izgradnje novih kilometara autoceste, saopćeno je iz JP Autoceste FBiH.

PROMJENA CJENOVNIKA ZA POSJETE TUNELIMA I BOSANSKOJ PIRAMIDI SUNCA

visoko-turisti-tunel-ravne-april-2014

S 1. januarom 2015. godine Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” je korigovala cjenovnik posjeta arheološkim lokacijama na kojima ima dozvole za rad. To se, prije svega, odnosi na prahistorijski Podzemni tunelski kompleks Ravne i arheološke sonde na sjevernoj strani Bosanske piramide Sunca.

Fondacija već četiri godine nije mijenjala cijene ulaznica. Dva su razloga što do promjene dolazi sada: (1) Usklađivanje s cijenama ulaznica na drugim sličnim lokacijama. Primjera radi, posjeta sarajevskom ratnom tunelu u dužini od 20 metara košta 10 KM. S druge strane, posjeta kompleksu tunela Ravne traje 60-90 minuta uz usluge vodiča i to na dužini od oko 800 metara. (2) Drugi razlog su povećani troškovi održavanja tunela, veći broj uposlenika u zimskom periodu, kontinuirana zamjena drvenih podgrada, uvođenje stalne čuvarske službe, postavljanje besplatnog interneta na lokaciji, znatno veći broj sijalica i povećani računi električne energije.

Uprkos svemu, Fondacija neće mijenjati cijene ulaznica za državljane BiH. Cijena za odrasle je i dalje 5 KM po osobi, za organizirane grupe penzionera i studenata 3 KM, za organizirane posjete školske djece 1 KM, a za mlađe od 7 godina je ulaz besplatan. Također, na upit, ulaz za stanovnike Visokog je besplatan.

Za strane državljane, cijena ulaznice je od sada 10 KM, a za omladinu (7-14 godina) iznosi 5 KM. Meditacija i jednokratni boravak zbog ljekovitih razloga je ostao na nivou od 5 KM.

Prema državnom Zakonu o Porezu na dodatnu vrijednost od 26.01.2005., organizacije registrovane za zaštitu kulturnog nasljeđa, koje promoviraju arheološke lokacije u turističke svrhe, oslobođene su plaćanja PDV-a. Kao što je poznato, Fondacija je registrovana odlukom Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine za slijedeće djelatnosti: zaštitu kulturnog nasljeđa na čitavoj teritoriji BiH, arheološka iskopavanja, izdavačku djelatnost i promociju arheološkog turizma.

Nadležno kantonalno Ministarstvo je izdalo stalnu Urbanističku saglasnost Fondaciji za vršenje interdisciplinarnih naučnih radova na lokacijama tunela Ravne, piramidama Sunca, Mjeseca, Zemlje, Zmaja i Ljubavi, te lokacijama u Vratnici i Gaju. Na lokaciji tunela Ravne, Fondacija radi na osnovu važećeg projekta za period 2014.-2024.

Važno je napomenuti da se Fondacija već tri godine u potpunosti samofinansira i da ne prima nikakve grantove ili donacije od državnih institucija, počev od općinskog nivoa do nivoa Federacije i države.

Kompletan cjenovnik za državljane BiH:  http://piramidasunca.ba/bs/turisticke-ponude.html

Kompletan cjenovnik i turističke ponude za strane državljane: http://piramidasunca.ba/eng/tourist-offers.html

OPĆINA VISOKO: ZAVRŠENA DIGITALIZACIJA MATIČNIH KNJIGA

digitalizacija maticnih knjiga

Krajem 2014. godine Služba za opću upravu i inspekcijske poslove okončala je cjelokupni proces digitalizacije matičnih knjiga u Općini Visoko i svim mjesnim uredima. U bazu podataka matičnih evidencija građana izvršeno je ukupno 188.707 unosa.

Općina Visoko je realizacijom ovog projekta stvorila uslove za efikasno funkcionisanje Centralnog matičnog registra (CMR), te kvalitetnije pružanje usluga građanima.

HAAD NOVI TEHNIČKI DOBAVLJAČ I SPONZOR NK BOSNA

haad

Domaći dizajnerski brend i proizvođač sportske opreme “Haad” Sarajevo danas je postao i zvanično novi tehnički dobavljač i sponzor NK Bosna Visoko.

Ugovor je potpisan na period od dvije godine, odnosno do 31.12.2016. godine, s mogućnošću produženja na još dvije.

Novu opremu koju dizajnira bh. dizajner Adnan Hajrulahovic Haad za brend “Haad” u naredne dvije godine nosit će sve selekcije kluba.

Adnan Hajrulahović HAAD, je BH modni dizajner o kome se ne treba mnogo govoriti.

“Ideja da se opredijelimo za jednog proizvođača sportske opreme postoji dva-tri mjeseca. Naš cilj je bio da klubu vratimo tradicionalne klupske boje (žuto-ljubičasta). Nijedan dobavljač opreme u Bosni i Hercegovini nije bio u mogućnosti da nam isporučuje opremu u našim bojama u adekvatnom roku (rok isporuke 6-9 mjeseci). U tom periodu uspostavljen je kontakt s Haadom tako da smo danas i zvanično potpisali ugovor. Činjenica da se radi o domaćem proizvođaču, kvalitet opreme, brz rok isporuke, i sama Haadova korektnost bili su presudni faktori pri samom potpisivanju ugovora.” kazao je ispred NK Bosna Mirza Alimanović.

IMENA VISOČANA MALIKA ČABARAVDIĆA I EDINA KAJEVIĆA U GUINNESSOVOJ KNJIZI

visoko guinness world records

Od najbržeg autogola na jednom svjetskom prvenstvu i najmasovnijeg valcera u kojem je učestvovalo čak 1.510 parova, pa do broja limenki smrskanih jednom rukom u minuti – u Guinessovoj knjizi rekorda nalazi se čak deset njih iz Bosne i Hercegovine.

Najbrži autogol na jednom svjetskom prvenstvu postignut je nakon dvije minute i osam sekundi. Postigao ga je bh. reprezentativac Sead Kolašinac na utakmici između BiH i Argentine na stadionu Maracana u Rio de Janeiru u Brazilu 15. juna 2014. godine, a ovim činom ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda.

U Guinnessovoj knjizi rekorda se nalazi i Turistička organizacija Prnjavor, koja je napravila najveći riblji gulaš na svijetu, koji je težio čak 3.804 kilograma i napravljen je u Prnjavoru 19. augusta 2014. godine.

Ime Bosanca Malika Čabaravdića upisano je u Guinnessovu knjigu rekorda pod sekcijom “najveća džezva na svijetu”. Nju je napravila kompanija Vispak iz Visokog u junu 2004. Godine. Visina najveće džezve na svijetu je 1.24 metra, sa promjerom od 95 cm.

vispak guiness dzezva

I Tuzla je zabilježena u knjizi rekorda i to kao grad u kojem je otplesan najmasovniji valcer u kojem je na Trgu slobode 7. maja 2010. godine plesalo čak 1.510 parova. Rekord drži Zlatko Berbić, direktor Radija Kameleon.

Na listi Bosanaca rekordera nalazi se i Asmir Begović. Najveća udaljenost s koje je postignut gol u jednoj takmičarskoj nogometnoj utakmici iznosi 91,9 metara, a postigao ga je kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine igrajući za Stoke City protiv Southamptona u engleskoj Premierligi na stadionu Britannia u Staffordshireu u Velikoj Britaniji.

Bosanac Mario Sirotić drži rekord u najvećem broju sklekova s osloncem na vanjsku stranu šake. On je za jedan sat uspio napraviti čak 671 sklek, a rekord je oboren u Rovinju 8. marta 2001. godine.

Muhamed Kahrimanović drži čak tri rekorda. On je u jednoj minuti uspio smrskati čak 23 kokosa, a rekord je oboren u sportskoj dvorani Mladost u Visokom 30. novembra 2013. godine. Također, uspio je smrskati i najveći broj kokosa jednom rukom zavezanih očiju (43 kokosa), a rekord je oborio u Njemačkoj 6. aprila 2014. godine.

Kahrimanović voli neobične rekorde, u Pekingu u Kini je 7. decembra 2011. godine jednom rukom uspio smrskati 74 limenke.

VISOKO-KAJA233

Edin Kajević, majstor taekwondoa i nosilac titule crni pojas 4. dan, nedavno u Visokom Guinnessov rekord u razbijanju kokosovih oraha laktovima. Popularni Kaja uspio je razbiti 40 kokosa u jednoj minuti, što je bilo dovoljno za novi rekord.

PREPJEŠAČIO 1500 KILOMETARA ZBOG BOSANSKIH PIRAMIDA

visoko Ruediger Krurth

Pedesetpetogodišnji Njemac Ruediger Krurth, koji je zbog Bosanskih piramida prepješačio hiljadu i pet stotina kilometara, oprostio se danas od uposlenika Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” i krenuo nazad u svoju domovinu.

Krurth je u Visoko došao prije tri sedmice, a u toku boravka pomagao je timu Fondacije na lokaciji Prahistorijskog podzemnog labirinta Ravne.

– Cijelo ovo iskustvo je nezaboravno. Bosanske piramide ostavile su veoma snažan i upečatljiv dojam na mene – kazao je Krurth.

JU “DOM ZDRAVLJA” VISOKO: ZAVRŠENA AKAZ EDUKACIJA ZA TIMOVE PORODIČNE MEDICINE

visoko-dom-zdravlja

Tokom novembra i decembra 2014. u organizaciji AKAZ-a (Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu) održana je edukacija za određene timove porodične medicine iz JU „Dom zdravlja“ Visoko i iz domova zdravlja iz Zenice, Kaknja, Breze i Vareša.

Za uspješnu završenu edukaciju , certifikate je iz JU „Dom zdravlja“ Visoko dobilo 12 učesnika, četiri ljekara i 8 medicinskih sestara. Edukacija se odvijala kroz osam modula tokom kojih su se učesnici upoznali sa načinom uvođenja i održavanja kvaliteta i sigurnosti zdravstvenih usluga, što znači da su osposobljeni za poduzimanje koraka u identifikaciji, evaluaciji i redukciji rizika oštećenja pacijenta i osoblja uz kvalitetno pružanje usluga čiji ishodi uvijek mogu biti izmjereni i predočeni kroz indikatore kvaliteta kao instrumente mjerenja.

Učesnici će u narednom periodu u svojim sredinama biti edukatori i nosioci procesa uvođenja kvaliteta u zdravstvu po zadanim standardima AKAZ-a za timove porodične medicine. Sigurnost je osnov na kojem se gradi kvalitet zdravstvenih usluga a sigurnost pacijenta je odgovornost cjelokupnog zdravstvenog osoblja, menadžmenta i pacijenta.

VLADAN LONČAR: OČEKUJEM PRVE MINUTE IGRANJA ZA “PICK SZEGED”

visoko-vladan-loncar-rukometas111

Vladan Lončar, kadetski reprezentativac Bosne i Hercegovine zadovoljan je prvom sedmicom provedenom u treninzima za svoj novi klub Pick Szeged.

“Prvi dan po dolasku obavio sam sve ljekarske preglede i priključio se treninzima sa prvom ekipom. Možda i dobijem par minutu da zaigram, čisto da osjetim atmosferu. Većinu utakmica igraću za drugu ekipu Pick Szeged. Druga mađarska liga je u pitanju. Naravno, igraću i za svoja godišta.”- pojašnjava nam Vladan.

Prva ekipa Pick Szeged-a je osigurala osminu Lige prvaka, mada ima još dvije tekme u grupi. Lijevi bek iz Visokog do kraja januara mora proći pripremni period i treninge uz prijateljske tekme, a onda u februaru slijede ligaški okršaji.

Pitali smo ga ima li jezičkih barijera koje bi mogle zasmetati.

“Nemam tih problema. Mađarski nije mnogo težak, a pomoćni trener mi je Miodrag Krivokapić. Pošto imamo četiri Španca u ekipi, a i prvi trener je Španac, ozbiljno razmišljam da počnem učiti španjolski jezik.”

Mađarska nije tako daleko, tako da roditelji Marijana i Saša i sestra Lana neće imati veći problem sa posjetama, da bi se smanjila nostalgija. Barem jednom mjesečno. Vladan veli da je takav dogovor pao.

Nakon tri godine i par mjeseci u Mađarskoj, vjerovatno ga očekuju nova iskušenja. Zaobiđu li ga povrede, ni Njemačka i Španija nisu daleko.

MOŠTRANI OBORILI “KAPITALCA”

visoko-lovci-goralija1

Dana 11. januara 2015. godine članovi Lovačkog društva “SRNDAĆ” Visoko, sekcija Moštre sa lovovođom  Dedić Naserom su na lokalitetu Kondžilo- Šuplja stijena ulovili kapitalnu vrijednost i po izjavi istih, trofej za zlatno odličje za odstrel divljeg vepra. Po slobodnoj procjeni težina mu se mjeri oko 120 kilograma.

Bio je dovoljan jedan hitac sa oštrim okom i sigurnom rukom provjerenog ljubitelja prirode i iskusnog lovca da ga obori i ovaj dan lova učini uspješnim.

A nakon uspješnog lova druženje nastavljeno uz prepričavanje anegdota iz ranijih akcija i naravno sve to začinjeno dobrim i duhovitim lovačkim doskočicama da jednostavno onaj ko nije lovac ostane zapanjen svim čudima koja se samo u takvim sijelima mogu čuti…

PIONIRI NK “BOSNA” ČETVRTI NA TURNIRU U VOGOŠĆI
visoko nk bosna pioniri
Na odigranom turniru predhodnog vikenda pionirska selekcija NK Bosna osvojila je četvrto mjesto. Nakon tri pobjede u grupi u polufinalu je NK Bosna poražen od NK Unis Vogošća rezultatom 1:0.

Iako je cijela ekipa odigrala dobro, u redovima NK Bosna posebno su se istakli Matoruga, Porča i Aščalić.

KAJA I RAJA “PUNILI BATERIJE” NA BJELAŠNICI

visoko-kaja-bjelasnica1

Taekwondo klub “Bosna” iz Visokog za svoje članove uvijek priredi neko prijatno iznenađenje. Jedna od grupa je boravila na Bjelašnici. Vele, lovili snijeg dok se nije otopio. U slučaju da ga ne bude, Kaja i raja narednog vikenda odlaze na bazen kako bi nili egal sa grupom koja je uživala u skijanju i sankanju.

“OLD TAJMERI”- KAO DA JE BILO JUČER

visoko-old-timer

Tradicionalni majski Old tajmer reli (“Old timer rally”),  u subotu je oduševio Visočane koji su uživali gledajući konvoj neprocjenjive vrijednosti na platou ispred općinske zgrade. Učesnici Old tajmer relija, po dolasku u Visoko su prvo popili kafu iz najveće džezve na svijetu koju je preduzeće Vispak, kao jedan od sponzora pripremio u krugu fabrike.

visoko-old-timer2

«Jako im se svidjela kafa iz džezve koja je odavno već u Ginisovoj knjizi rekorda. Ovo su manifestacije koje ćemo uvijek rado podržati, jer bude uspone na neke dane djetinjstva i mladosti.»- rekao nam je Džemal Čabaravdić, direktor Vispaka.

Najveći zaljubljenici old timera iz Visokog su svako članovi porodice Vranac, koji već čitav niz godina učestvuje na ovakvim manifestacijama.

«Petnaestak godina učestvujemo na ovakvim skupovima old tajmera. Bili smo već u Hrvatskoj, Srbiji i Njemačkoj i imamo izuzetno pozitivna iskustva. Ljubav prema limuzinama iz prošlog stoljeća, sam prenio na sina i kćerku tako da kćerka Adisa vozi «Simcu», a sin Asim i ja preferiramo Mercedese različitih veličina. Ovo su druženja na kojima se razvijaju dobra prijateljstva. Kada zatreba dijelova one jeftinije u razmjeni dobijemo besplatno, dok skuplje nešto i platimo. Putem Interneta je moguće pronaći svaki dio. Našim jaranima iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Mađarske, Njemačke i Rumunije ponudili smo prava osvježenja uz vispakovu kafu, ručak u restoranu Bolid i obilazak piramida.»- rekao nam je Salko Vranac, popularni automehaničar iz Visokog sa nadimkom Tica.

Salkin sin Asim voli provozati Mercedesa gradskim ulicama uz glasnu muziku.

« U Visokom su već navikli na mene, dok u Sarajevu i Tuzli, vozilo posmatraju sa velikim interesovanjem. Drago mi je što sam ljubav prema old tajmerima naslijedio od oca, mada sam mu u početku prigovarao što kupuje «harabatije», a ne ulaže u nova vozila. Sestra Adisa i ja smo svjesni voznog parka koji nam ostaje u naslijeđe i sigurno ćemo nastaviti tradiciju.»- rekao nam je Asim Vranac.

Nakon obilaska piramida,  uslijedio je povratak u Sarajevo.

(Oslobođenje, 2007.)

POČELE AKTIVNOSTI NA CERTIFICIRANJU OPĆINE VISOKO

sastanak opcina 234

U Općini Visoko počele su aktivnosti na certificiranju za BFC SEE certifikat.

Riječ je o certificiranju općina s povoljnim poslovnim okruženjem i to je jedinstveni program za poboljšanje kvaliteta usluga i informacija koje općine u regiji jugoistočne Europe pružaju privrednicima. Program certificiranja pruža općinama jasne smjernice o tome kako kreirati dobru poslovnu klimu i uvedu međunarodno priznate standarde efikasne i transparentne lokalne administracije.

Investitorima koji žele preseliti ili proširiti svoje poslovanje u jugoistočnu Europu, BFC SEE služi kao standardiziran mehanizam za procjenu lokalnih uvjeta za poslovanje i ukazuje na to koje općine u regiji imaju najpovoljniju klimu za investiranje.

PRIVLAČENJE INVESTITORA: VISOKO MEĐU 8 OPĆINA U FBIH KOJE UVODE BFC SEE CERTIFIKAT

visoko panorama

Općine Visoko, Bosanska Krupa, Goražde, Konjic, Livno, Prozor-Rama, Tešanj, Žepče te grad Bihać započele su aktivnosti na uvođenju BFC SEE certifikata. Riječ je o certifikatu koje dobivaju općine s povoljnim poslovnim okruženjem, i koji bi trebao privući nove strane investitore.

Program certifikacije općina sa povoljnim poslovnim okruženjem osmislila je i pokrenula Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj NALED u Srbiji 2007. godine. Prije dvije godine projekat je proširen na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju. Ugovor o formiranju Regionalne mreže za povoljno poslovno okruženje je potpisan u septembru 2013. godine u Opatiji i od tada strahovito se širi u cijelom regionu, piše NAP.

Na putu do certifikata općine trebaju ispuniti 12 kriterija i više od 80 pod-kriterija koji podrazumijevaju unapređenje procedura, smanjivanje birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka.

Investitorima koji žele preseliti ili proširiti svoje poslovanje u jugoistočnu Europu, BFC SEE služi kao garant da općina ima povoljnu klimu za investiranje, piše NAP.

OSMAN SUŠA: KUPOVINOM VEME ŽELIMO RIJEŠITI RUŽNU SLIKU KOJU IMAMO U CENTRU GRADA

o-susa

Robna kuća VEMA je građevina koja je nekad bila simbol izuzetno uspješnog trgovačkog grada, ali i u novije vrijeme jedan od dokaza onima koji nas ne vole, da se Visočani, nakon što je rat stao, nisu snašli u novonastaloj situaciji i da je višestoljetna slava visočke sposobnosti zauvijek završila u prašini.

Porodica Suša koja vodi kompaniju Suša Commerce jedan je od primjera da to nije tako. Trudom, radom i zalaganjem daju veliki doprinos visočkoj privredi. Posljednji primjer tog doprinosa je njihovo investiranje u kupovinu Robne kuće VEMA i izuzetan uspjeh da VEMA ostane u vlasništvu visočkog privrednika.

Robna kuća VEMA u svoje vrijeme je izgrađena po evropskim standardima, projektovana u duhu savremene arhitekture. U funkcionalnom smislu, izgradnja „VEME“ je predstavljala odgovor na realne potrebe tadašnjeg Visokog, kao i okolnih općina, što je rezultiralo uvijek popunjenim i posjećenim sadržajima ovog objekta. Ukratko, planeri, urbanisti, projektanti, ekonomisti, i svi ostali uključeni u priču o izgradnji Robne kuće VEMA u Visokom, su u potpunosti položili ispit i dokazali svoje sposobnosti – „VEMA“ je tada odgovorila svim postavljenim zahtjevima, postala simbol jednog vremena našeg grada i istinski ponos Visokog i Visočana.

Da li će Visoko ponovno dobiti takav objekat koji će biti jedan od simbola novog Visokog?

Direktor Osman Suša, mlad i uspješan čovjek sa jasnom vizijom i ciljem, dokazao je da kompanija Suša Commerce zna napraviti kvalitetne i održive poslovne projekte, pa se nadamo da će i ova investicija obogatiti Visoko sadržajima koji nam nedostaju.

 – “Na ovaj način želimo riješiti prilično ružnu sliku koju imamo u centru grada, te proširiti poslovne aktivnosti kompanije Suša Commerce“, izjavio je direktor Suša najavljujući nova zapošljavanja.

Kako kaže, prvenstvo u zapošljavanju imat će postojeći radno sposobni radnici Robne kuće VEMA, kao i djeca radnika koji su spremni za odlazak u penziju.

Svjedoci smo da u visokom pušu neki novi, pozitivni vjetrovi. Mnogo toga se u posljednjih par godina promijenilo. I dalje se radi na tome. Visoko je krenulo naprijed. Za razliku od prethodnih godina kranovi i građevinske mašine mnogo više su aktivne na području naše općine, a tu su i strani investitori koji se sve češće spominju. Općinske vlasti neumorno rade na stvaranju boljih uslova za ulagače. Smatramo da je Visoko dvadesetak godina nakon rata napokon dočekalo dugo iščekivano buđenje, i da za Visoko dolaze bolji dani.

KOMESAR POLICIJE MUP-A ZDK KOD NAČELNICE BABIĆ
visoko komesar policije kod nacelnice babic
Općinsku načelnicu Amru Babić danas su posjetili policijski komesar MUP-a ZDK Semir Šut, komandir Policijske stanice Visoko Fahrudin Pušina i Vehid Birdahić iz Operativnog centra MUP ZDK.

Tokom ove posjete razgovaralo se o bezbjednosnoj situaciji na području Zeničko-dobojskog kantona, posebno na području općine Visoko, te o planiranim aktivnostima u narednom periodu.

Na sastanku je usaglašeno da policija i lokalna zajednica imaju ostvaren visok stepen saradnje i da će u budućnosti nastojati ostvariti još bolju koordinaciju rada, a sve sa ciljem veće bezbjednosti građana i sigurnosti materijalnih dobara.

DVA VISOČANINA OBILJEŽILA TV BINGO ŠOU

ARMIN MUZAFERIJA SPOT

Armin Muzaferija gostovao je večeras u emisiji TV Bingo šou na FTV-u. Za sve one koji iskreno vole otpjevao je pjesmu “Sa tvojih usana”koja je ujedno i najavni singl drugog albuma za kojeg je Armin rekao da je otpjevan, ali ima još mnogo toga da se uradi do njegove promocije.

Spot za najavni singl albuma je snimljen na lokaciji Veli Rat, na Dugom Otoku u Dalmaciji, a pored Armina u spotu se pojavljuje autorica teksta Antonija Šola. Za produkciju je bio zadužen Muris Beglerović sa Gotiva Timom. Aranžman za pjesmu `Sa tvojih usana` radio je Mahir Sarihodžić, dok je za muziku bio zadužen Dragan Brnaš Fudo.

Znajući da je Armin velika radilica i da sa nestrpljenjem očekuje drugi album, za očekivati je promociju u najskorijem periodu.

U TV Bingo šou još jedan Visočanin je imao svoje minute. U “Šansi više” Senad Lepić je pronašao 1.500 KM.

EDIN KAJEVIĆ DOBITNIK SPECIJALNE NAGRADE ZA DOPRINOS I RAZVOJ SPORTA U BIH

kaja1

U organizaciji Sportskog saveza BiH, 23.01.2015. godine u Narodnom pozorištu u Sarajevu održano je svečano proglašenje najuspješnijih sportista i sportskih ekipa BiH za 2014.godinu, pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH gospodina Bakira Izetbegovića.

Pozivnicu za ovu svečanost dobio je i Taekwondo klub „Bosna“ Visoko čiji su predstavnici prisutvovali ovom događaju u sastavu Edin Kajević – predsjednik i glavni trener kluba, Vernes Islamović – predsjednik upravnog odbora, Fikret Ramović – predsjednik nadzornog odbora i Elvir Špiodić – generalni sekretar kluba.

Stručni žiri za dodjelu priznanja najuspješnijim sportistima i sportskim ekipama u BiH za 2014. godinu jednoglasno je odabrao gospodina Edina Kajevića za dodjelu specijalne nagrade za doprinos razvoju sporta u BiH.

Edin Kajević rođen je 01.01.1981. godine u Sarajevu, otac troje djece.
Nosilac je Crnog pojasa 4 DAN i imenovan je za selektora kadetske Taekwondo Reprezentacije BiH. Certificirani je trener Taekwondo saveza BiH sa položenom trenerskim licencom Olimpijskog Komiteta BiH i verifikovani sudac sa položenom Međunarodnom licencom.

Osnivač je, glavni trener i predsjednik Taekwondo kolektiva „Bosna“ koji nosi titulu trostrukog državnog prvaka BiH za 2012, 2013. i 2014.godinu i u svojim redovima ima 30 državnih prvaka BiH za 2014.godinu i 10 članova Taekwondo reprezentacije BiH.

TAEKWONDO KOLEKTIV „BOSNA“ trenutno broji preko 300 članova uzrasta od 5 do 28 godina od kojih je 70 u takmičarskoj selekciji kluba i 25 članova demo-tima koji nastupa u raznim revijalnim i šou programima. Treninzi se trenutno vrše na sedam punktova: Visoko, Moštre, Garačanica, Muhašinovići, Breza Centar, Breza Mahala i Vareš Majdan.

Organizator je državnog Taekwondo prvenstva BiH u 2013. godini, koje je održano 30.11.2013. godine u KSC „Mladost“ u Visokom. Također je organizator i sportske manifestacije „Noć Taekwondo-a i pokušaj obaranja Ginisovog rekorda“ koja je održana 30.11.2014. godine u Sali Gradskog kina u Visokom na kojoj je uspješno oborio Ginisov rekord u razbijanju kokosovih oraha laktom i postao novi Ginisov rekorder u ovoj disciplini.

kaja i elvir

Najbolji ostvareni rezultati u 2014. godini:

Obaranjem Ginisovog rekorda u razbijanju kokosovih oraha laktom koji je držao amerikanac Džefri Đejms Lipold (21 kokosov orah u minuti) postao je novi Ginisov rekorder razbivši 40 kokosovih oraha za isto vrijeme.
Osim toga u 2014. godini na čelu Taekwondo kluba „Bosna“ postigao je izvanredne rezultate kako na domaćim tako i stranim takmičenjima, računajući i balkansko prvenstvo u Taekwondo-u:

Državno Taekwondo prvenstvo BiH, Bijeljina: 1.mjesto (Prvaci države BiH za 2012-2013-214.godinu)
Međunarodno Taekwondo prvenstvo „Vogošća open“: 1. mjesto
Međunarodno Taekwondo prvenstvo „Olimpic open“ Sarajevo: 2. mjesto
Memorijalni Taekwondo turnir „Tarik Ljubuškić Tare“ Bugojno: 1. mjesto
Balkansko Taekwondo prvenstvo, Maribor-Slovenija: 5. mjesto
Internacionalno prvenstvo sjeverne Njemačke, Hamburg: 5. mjesto

U 2014. godini Taekwondo klub „Bosna“ Visoko je pod vodstvom majstora Edina Kajević dobio 16 novih nosilaca crhih pojaseva, čiji kandidati su zadovoljili kriterije za polaganje ovih zvanja pred komisijom Taekwondo saveza BiH.

VISPAK PREDSTAVIO NOVI BREND

vispak1

Na sedmom Sarajevo Salsa Congreesu predstavljen je i novi brand bosanskohercegovačke prehrambene industrije Vispak d.d. Visoko,  Mr&Mrs Vi, a ove instant napitke možete pronaći u 8 različitih okusa i to: cappuccino classic, vanilija, čokolada, irish, karamel, strong, tiramisu i topla čokolada.

Na razvoju branda radilo se godinu dana.

Vrijedi spomenuti da je promocija novog branda kompanije Vispak privukla i veliku medijsku pažnju, a promocija je održana u okviru plesnog festivala Sarajevo Salsa Congres 2015, čiji su sponzori Klas, Vispak i Oaza, članice AS GROUP.

Sponzorstvom ovog plesnog spektakla AS GROUP pomaže razvoju plesne kulture, sporta i umjetnosti u BiH, te omogućava građanima BiH da plesne korake uče od svjetski poznatih plesača.

U VISOČKOJ GALERIJI LIKUM ’76 OTVORENA IZLOŽBA “MALI FORMAT 2014″

???????????????????????????????

Otvorenje izložbe “Mali format 2014” upriličeno je u četvrtak navečer u prostoru visočke galerije Likum ’76.

Riječ je o tradicionalnoj selektivnoj izložbi “Mali format” Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULU BiH) koju čine djela 73 umjetnika, a zastupljeni su gotovo svi umjetnički mediji – slikarstvo, grafika, skulptura te novi mediji poput instalacije.  Ideja “Malog formata” je zanimljiva jer uključuje ograničenje dimenzija umjetničkih djela (do 30x30x30).

“Mali format 2014” je prva izložba u 2015. godini u galeriji Likum, a ljubitelji umjetnosti u Visokom ovu izložbu mogu pogledati i u narednim danima.

???????????????????????????????

ViPromo arhiv, januar 2015.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.