VAŽNO JE OPRAŠTATI

| 05/05/2014

oprastati

Svi mi znamo da je opraštanje divna stvar, ali je jako teško to i uraditi kada mi treba da oprostimo. Zašto je važno opraštati? Kako uopšte možemo oprostiti osobi koja nas je povrijedila? Učinila nešto što nam je urezalo duboku ranu u naše biće. Nije li nepošteno oprostiti nekome ko nam je nanio zlo?

Opraštanje je zapravo jedini način da budemo pošteni prema sebi. Kada ne oprostimo drugima za loše stvari koje su nam uradili, mi zapravo dajemo dodatni izgovor ljudima da nešto slično urade ponovo. Mnogo veću korist od opraštanja ima osoba koja oprosti, od onoga kome opraštamo. Kada opraštanje shvatimo kao način da sami sebe oslobodimo bola koji nam je neko drugi učinio, mi zapravo pomažemo sami sebi.

Opraštanje nije zaboravljanje, već pamćenje. Ali ne bilo kakvo pamćenje, već pamćenje koje nam pomaže da drugi put ne dozvolimo da se desi ono što ne želimo. Pravo izvinjenje sastoji se iz toga da kažemo da nam je iskreno žao, da priznamo našu odgovornost/krivicu i da se potrudimo da ispravimo to što smo zabrljali. Većina ljudi treći dio preskoči i zbog toga mnoga prijateljstva ili veze nikad ne zarastu do kraja.

Jedna divna japanska mudrost kaže da samo jedna lijepa riječ može zagrijati tri hladna zimska mjeseca. Znate li vi nekoga kome možete oprostiti ili zamoliti za izvinjenje?

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.