VATROGASCI ODRŽALI EDUKACIJU VISOČKIM OSNOVCIMA

| 10/11/2017

Pored standardnih aktivnosti koje vatrogasci rade na spašavanju ljudi i imovine koja je ugorožena od požara,  pripadnici PVJ Visoko daju važnost preventivnim i drugim mjerama, edukacijom i sličnim aktivnostima kako bi podigli stepen zaštite od požara u lokalnoj zajednici.

Učenicima osmog razreda OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ Donje Moštre vatrogasci su održali edukaciju iz vatrogastva, a s ciljem unapređenja zaštite od požara  a time i širenja protivpožarne svijesti.

Vatrogasci su osnovcima pokazali kako funkcionišu protivpožarni aparati te su se uvjerili da su djeca savjesna kada je u pitanju njihovo ponašanje u alarmantnim situacijama.

Također, učenici iz OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ iz Velikog Čajna su posjetili Vatrogasni dom, gdje su se na licu mjesta upoznali sa zanimanjem vatrogasac.

Edukacije osnovcima su upriličene simbolično dan prije 11. novembra koji je vezan za 1911. godinu kada je Visoko zahvatio veliki požar, koji je prije 106 godina uništio veći dio grada. Taj dan u narodu je i danas poznat kao „Visočka jangija“.

 

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.