UDRUŽENJE POSLODAVACA FBIH: KOLEKTIVNI UGOVORI SE MORAJU MIJENJATI

| 10/07/2015

sivanje

Opšti kolektivni ugovori danas postoje samo u Norveškoj, Belgiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, rečeno je ovo na jučer održanom okruglom stolu o temi Neophodnost izmjena kolektivnih ugovora, koji je organizovalo Udruženje poslodavaca FBiH u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada.

Kompromis

Naime, Udruženje poslodavaca FBiH je među svojim članicama provelo anketu na osnovu koje su poslodavci utvrdili ključne probleme vezano za postojanje kolektivnih ugovora u FBiH i ukazali na neophodnost njihovih izmjena.

– Mi smo spremni na kompromis što se tiče postojanja opšteg kolektivnog ugovora. Mislimo da je vrlo važno razgovarati, nalaziti kompromisna rješenja da se ni sindikat ni mi, niti bilo ko drugi, ne može osjetiti ni pobjednikom ni pobijeđenim. Kompromis bi značio da ne bismo tražili da se on ukine, nego bi pristali da on ostane i dalje na snazi. Sigurno on ne može biti mini zakon o radu nego mora regulisati tačno određene stvari kao što su minimalna plata, način kolektivnog pregovaranja i slične stvari, kazao je direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević.
Pregovori sa sindikatom o novom zakonu o radu još traju i početkom naredne sedmice će oni biti nastavljeni, a Pandurević očekuje da bi oni u utorak trebali biti završeni “ovako ili onako”.

– Pregovori teku onako kako trebaju da teku, teško, mukotrpno i sporo, ali uz dozu međusobnog uvažavanja, jer ipak trebamo dogovoriti stvari koje će odgovarati i jednoj i drugoj strani. Mislim da smo do sada otprilike polovinu naših i sindikalnih prijedloga usaglasili. Polovinu nismo, ali ćemo pokušati naredne sedmice, istakao je Pandurević, te dodao kako je ostalo još da se dogovore oko minimalne i osnovne plate, te važenja kolektivnih ugovora.

Pandurević smatra kako se napredak u pregovorima ogleda i u tome što sindikat “više nije tako čvrst i zabetoniran u stavu da nema izmjene radnog zakonodavstva”.

Zakon o radu je, smatra predsjednik UO Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čengić, prvi zakon koji treba biti usvojen.

Stečaji

– Po našoj procjeni on bi trebao biti usvojen u septembru jer nema nikakvog razloga da bilo koja politička opcija unutar Parlamenta bude protiv donošenja zakona koji će omogućiti povoljnije uslove za zapošljavanje i investiranje poslodavaca, kazao je Čengić.

Hazim Zečević, koordinator i član Stručnog tima Udruženja poslodavaca komunalne privrede, kazao je kako je ovo Udruženje imalo primjedbe na nekoliko članova novog zakona, koje je Udruženje poslodavaca prihvatilo. Kako je kazao, ono na čemu se insistira jeste da se moraju mijenjati sadašnji kolektivni ugovori, posebno kolektivni ugovor u komunalnoj privredi koji dovode do kolapsa ovih firmi.

– U stečaj je otišlo 13 od 70 firmi, a 5-6 firmi su pred stečajem i neophodno je da se ovo pitanje riješi što prije. Ukoliko se to ne desi u narednih nekoliko mjeseci nećemo imati na kome primijeniti taj kolektivni ugovor, kazao je Zečević.

Oslobođenje

Objavljeno u: Hronika, Privreda

Komentari zatvoreni.