OVO JE RAZLOG ZAŠTO NE BISTE TREBALI SUŠITI ROBU NA RADIJATORU

| 10/01/2017

Tijekom hladnih zimskih mjeseci mnogi se odlučuju sušiti rublje na radijatorima. Brzo rješenje često je i pogrešno, a sa sobom povlači i niz zdravstvenih rizika.

Medicinski stručnjaci u Manchesteru izdali su zdravstveno upozorenje o opasnostima koje može izazvati upravo sušenje rublja na radijatorima, piše Good Housekeeping.

Znanstvenici upozoravaju kako sušenje odjeće na radijatorima može naknadno uzrokovati aspergilozu, gljivične infekcije koje mogu utjecati na dišni sustav i širiti se po organizmu.Aspergiloza se obično može liječiti lijekovima ili biti uništena imunološkim sustavom, ali ako imate narušeno zdravlje pluća poput astme ili cistične fibroze, ili oslabljeni imunološki sustav, to može postati potencijalno opasno po život.

Redovito provjetravajte

“Teška astma dobro je prepoznata kao problem, no povezanost s alergijom na gljivice nije dobro uspostavljena u mnogim liječničkim umovima. Povremeno sušenje čarapa ili pokojeg ručnika na radijatoru, neće uzrokovati značajne negativne posljedice, ali redovito sušenje rublja u zatvorenom prostoru bez provjetravanja, moglo bi predstavljati problem”, rekao je glasnogovornik.

Caroline Bloor, jedna od direktorica u Good Housekeepingu, preporučuje redovito provjetravanje stana ili kuće ukoliko nemate druge mogućnosti za sušenje rublja osim radijatora.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.