RAMAZANSKI SOMUNI: MIRIŠU PEKARE, MIRIŠU MAHALE I AVLIJE

| 01/07/2016 | 0 Komentara

s

Mubarek mjesec ramazan nezamisliv je bez mirisa somuna, koji se širi svakom mahalom.

Topli, okrugli i mekani hljeb posut sjemenkama ćurekota, neizostavan je dio svake iftarske sofre, a i ramazana, jer će svako reći da somun nije isti ostalih mjeseci u godini kao u mjesecu ramazanu.

Nepuni sat pred iftar, mali i veliki, djeca i odrasli, u dugačkim redovima čekaju svoje somune. Ispred pekare je atmosfera koja najviše podsjeća na prazničnu. Ljudi uz prijatan razgovor i smijeh čekaju u redu.

Pekari kažu da je to najjednostavnije pecivo, od brašna, soli, kvasa i vode. Ipak, tajna postoji, ali je samo najbolji znaju, i kod njih su najduži redovi. Somuna ima tokom cijele godine, ali ovi ramazanski se tradicionalno razlikuju po crnim sjemenkama ćurekota kojima se pospu i koje im daju zamaman miris…

Objavljeno u: Hronika