U PRIPREMI INFO CENTAR FONDACIJE NA BOSANSKOJ PIRAMIDI SUNCA

| 10/11/2017

Općina Visoko, Zavičajni muzej Visoko i Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” opredjeljeni su da, svako u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti, uloži napore u razvoj turističke infrastrukture i što bolji prijem turista u 2018. godini.

Fondacija je, nakon uređenja turističke destinacije “Kompleks Ravne”, pristupila aktvnostima za izgradnju info punkta u podnožju sjeverne strane Bosanske piramide Sunca. Nakon što je Fondacija dobila na upravljanje parcelu na ovoj lokaciji, vrlo aktivno koristi lijepe novembarske dane za postavljanje privremenog montažnog objekta. Na površini od 15 kv. metara, na ovoj lokaciji će biti “Info centar” za turiste te prodavnica knjiga, donacijskih karata i turističkih suvenira.

Vješti radnici Fondacije su u rekordnom roku postavili kućicu koja se nalazi na ulazu u Bosansku piramidu Sunca.

Na ovoj lokaciji će biti izgrađene i pristupne zemljane stepenice arheološkim sondama na sjevernoj strani piramide. Sonde će, pored postojecih, uključivati i novootvorene na kojima će raditi radnici i volonteri od 2018. Nove sonde nalaziće se izvan zaštićene zone Starog grada Visoki,

Prva faza uređenja ove lokacije bit će završena do prve sedmice decembra 2017. To će biti značajan doprinos sistemskom rješavanju prijema turista u Visokom narednih godina.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.