POZIV ZA UČEŠĆE U ONLINE ANKETI O MJERAMA ZA UŠTEDU ENERGIJE U STAMBENOM SEKTORU

| 14/03/2018

Stambeni sektor, sa učešćem od 59%, predstavlja najvećeg potrošača finalne energije u Bosni i Hercegovini, uz stalni rast potrošnje. Prema posljednjim statističkim podacima, jedna trećina prosječnih mjesečnih troškova domaćinstava otpada na troškove za električnu energiju, plin i ostale energente.

Dok se nove zgrade mogu graditi uz visok nivo energetske efikasnosti, postojeći fond stambenih zgrada pretežno ima loše energetske karakteristike. Takve karakteristike zgrada su uzročnik velike potrošnje energije, a posljedično doprinose narušavanju kvalitete zraka.

Implementacija mjera energetske efikasnosti je jedan od troškovno najznačajnijih alata za smanjenje potrošnje finalne energije u stambenom sektoru.

S tim u vezi, ENOVA, konsultantska kompanija za razvoj u oblasti okoliša, energetike i ekonomskog napretka pokrenula je anketu namijenjenu građanima Bosne i Hercegovine u svrhu utvrđivanja nivoa svijesti građana o važnosti i mogućnostima korištenja mjera za uštedu energije u stambenom sektoru.

Rezultati ankete predstavljaju osnovu za planiranje budućih aktivnosti na promoviranju mjera i načina za uštedom energije u stambenom sektoru BiH. Istraživanje se radi u okviru izrade Strategije obnove zgrada u Bosni i Herecgovini za period do 2050. godine.

U cilju zajedničkog interesa, molimo vas da odvojite par trenutaka i učestvujete u anketi klikom na LINK

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.