banner ad

POGLED PREKO RAMENA: MANJE VIŠE S MALO SNIJEGA I VIŠE KIŠE

| 21/01/2013

PONEDJELJAK (14.01.)

SLUČAJAN SUSRET

Idem ja i ispod mene asfalt neravan k’o kaldrma. Ide ON sa nečim pod rukom, ja kontam novine. Susret pod ono malo svjetlosti koje postoji u Lukama otkrio je da su „novine“ iz Kovine i rešetkastog izgleda. Ovo ti je moj Suške doručak, ručak i večera za moju porodicu. Naravno ako je uspijem talnut. Pooštrili su kontrole. Na konstataciju da bi nečija porodica mogla zaplakati ako „glava“ iste upadne  u otvor, stigao je odgovor da zavoj i longeta obično rješavaju taj problem. I kako ja sad da pišem o akciji zvanoj TOPLIFIKACIJA jer smo se potpisivali za sadaku iz Kaknja, a kad nam je nuđeno džaba, uvalili nam NEKI ekološki gas koji je sad „žara“.

visoko-c2

UTORAK (15.01.)

KRAĐE AUTOMOBILA

Tješi me jedan dobri čiko od struke. Veli da je opala krađa automobila te da su pohvatani neki pljačkaši. Kaže mi da ne brinem, jer sad i ako kradu, maznu neko starije auto, odvuku ga u šumu, zapale i kasnije dođu pa režu isti i prodaju u sekundarne sirovine. E jest me utješio. Fakat. Jedino što me tješi jesu sportske vijesti iz Makarske gdje su mlađe kategorije NK Bosna zabilježile lijepe rezultate. Utorke mrzim i tačka.

SRIJEDA (16.01.)

PARKING KAO RAK RANA VISOKOG

Iskreno, biti policajac u Visokom bez adaptacije na narod, nije lako. Naročito ako te pošalju da fotkaš i kažnjavaš nepropisno parkiranje. Tu je rat sa vlasnicima radnji koji visokim tonovima objašnjavaju da im ode i ono malo pazara prije zatvaranja radnje u gradu kojem crkava trgovina. Nema mušterija gdje parkirat, a ni vlasnik radnje ne želi da pješači. Nije im lako, ali… Kad uz novu vlast stanemo na noge i izađemo na zelenu granu, svi trotoari ili ivičnjaci idu gore jedno tri’est cenata pa nek’ parkira ko ima viška karter. Što se srijede k’o srijede tiče opet krađe u kasarni (Matres). Neko pohap’o zatvarače sa topova. Koliko li je to obroka za porodice kradljivaca ili će otići na spid, travu i jeftino vino? Kako je kiša padala k’o luda, Sem piramidaš je malo ojačao potporne stubove u tunelu da izdrže do slijedećeg nafatavanja turista. Promocija drame “Hasanaginca”, autorice Vahide Šeremet bila je odlična. Likum opet prepun ali ISTIH OSOBA. Nada Đurevska kao pripovjedač odlična. „Kad se neće smilovati na vas, mati vaša srca kamenoga.“

visoko-c3

ČETVRTAK (17.01.)

EVELIN VILA

Dok sam mu donosio „Dane“ na kućnu adresu, nisam mogao skontati da je Eva tako dobar zanatlija. Mislio sam da mu je košarka na prvom mjestu. A on osvanuo u javnosti kao majstor za unikatnu obuću, odjeću i tako to. Drago mi je za druga iz Mahale ili ulice Skopljaka.

Morao sam napisati nešto pozitivno prije crnila koje malo malo pa dojaše kroz vijesti sa ulica.

KRADLJIVCI STOKE

Ne kradu se samo auta i šahtovi. Vrlo unosan biznis su ovce krave i to steone (trudne). Na mom kraju su nedavno ubili steonu kravu i to lupajući je čekićima pa rezali noževima, onda izvukli tele i sve to iskasapljeno prodali jednom vrlo uglednom i imućnom mesaru. Pa može li gore? Može. Ta krava i to tele su bili jedini izvor prihoda za majku i djecu koji su sad ostali bez ičega, mada im je dio pronađenog mesa vraćen. Kakve li utjehe. Što se ovaca tiče, njih je maznuto preko dvije stotine. Pitam se kad će lopovi skontati da bi koze bile najunosnije zbog mlijeka za koje vele da je ljekovito.

PETAK (18.01.)

TURSKA DONIRALA TRI KOMUNALNA VOZILA ZA VISOKO

Osim serija Turci daju i druge vrste korisnih poklona. Tako je načelnica Babić primila vrijednu donaciju. Svaka čast, jer stara komunalna vozila skapavaju do Mošćanice i nazad.

visoko-c1

DŽUMA NA KRALJEVCU

Pošto naredne hefte kreće škola, molim vozače koji zakrče kompletan prolaz sa Križa i iz ulice Rašidovića u vrijeme molitve petkom, da obrate pažnju i parkiraju malo dalje pa prošetaju do džamije. Kad bi vatrogasna kola ili kola Hitne pomoći trebala proći, bez karambola ne bi uspjela.

visoko-c4

NOVI DIREKTOR MEDRESE

Nakon prijedloga Školskog odbora Rijaset se izjasnio da je Dženan Handžić najvjerovatnije novi direktor Medrese Osman-ef. Redžović. Direktora Salihspahića treba ostaviti kao menadžera, jer šta je taj čovjek donio Čajangardu i medresi…

SUBOTA (19.01.)

PREMINUO SREĆKO KITIĆ

Sve nas manje ima tu, godinu po godinu…

Rukometni  klub  ”Bosna-Veterani ” Visoko obavijestio je svoje članove i prijatelje da je njihov dugogodišnji član Srećko Kitić, po zanimanju advokat, iznenada preminuo 19. januara 2013. g. u 58. godini života. Komemorativna sjednica održat će se u ponedjeljak, 21. januara 2013.

Bio je to jedan divan čovjek. Visoko će ga se uvijek sjećati po dobru.

Sve ostale vijesti ove subote padaju u vodu uz ono neutješno „život teče dalje“

visoko-c5

NEDJELJA (20.01.)

ČEKAJUĆI SNIJEG

Neshvatljivo toplo vrijeme sigurno najavljuje snijeg. Mokar ili suh pitanje je sad? Škola počinje i po običaju će da padne kad djeca zasjednu u klupe. Ko je stigao na Igman ili Ponijere dobro se proveo na čistom zraku. U Visokom iz dimnjaka se puši dim svih boja. Niko ne zna šta se spaljuje osim vlasnika peći. Nadajmo se da neko neće doći na ideju da spaljuje stare lijekove. Vjetar je pojačao pa prijeti nestanak električne energije. Zato je bolje spasiti ovaj spondilotični pregled i poslati na objavljivanje. Paščad ovaj put neću spominjati, jer vele da će ih se lagano rješavati na human način od marta ove godine. Al’ valja u tu akciju uvezati i Kakanj i Brezu da nam ne bi kipovali svoje kerove lutalice.

visoko-c6

Objavljeno u: Osvrti

Komentari zatvoreni.