banner ad

POČELA REALIZACIJA PROJEKTA FORMIRANJA VISOČKE UČENIČKE ZADRUGE

| 09/11/2016

visoko-ucenicka-zadruga

Vođeni idejom da škola ne treba biti isključivo i samo obrazovna institucija, nego da može biti drugi dom, mjesto gdje će svako dati svoj doprinos i gdje će svaki provedeni trenutak biti lijepo iskustvo, učenici, profesori i rukovodstvo MSŠ „Hazim Šabanović“ Visoko krenuli su u realizaciju projekta koji bi trebao doprinijeti kvalitetnijem školovanju mladih Visočana. Konkretno, u pitanju je projekat formiranja visočke učeničke zadruge.

S tim u vezi, kao jedan od prvih koraka u ovom projektu, realizovana je posjeta grupe učenika MSŠ “Hazim Šabanović” Visoko, predvođenih profesorima i direktoricom, gradu sa jako razvijenim poduzetništvom – Tešnju, u kojem postoji jedna ovakva zadruga.

Učenici i uposlenici JU „Mješovita srednja škola Tešanj“ potrudili su se predstaviti svoj rad i pokazati ostvarene rezultate, te tako pomoći visočkoj mješovitoj srednjoj školi na putu ka stvaranju učeničke zadruge, kakva u Tešnju egzistira već 10 godina.

Inače, učenička zadruga predstavlja funkcionalno i korisno tijelo formirano unutar jedne školske zajednice gdje se postojeći i potencijalni resursi maksimalno iskorištavaju.

Primjera radi, učenici koji pohađaju pomenutu školu u Tešnju, zahvaljujući ovakvim idejama, kvalitetno održavaju časove praktične nastave, ali i obezbjeđuju određena sredstva kojima kasnije sami raspolažu.

Kabinet za informatiku, sve vrste radionica za elektroniku i mehaniku, posebno opremljena prostorija za tekstilne škole, vlastita kuhinja gdje učenici pripremaju sendviče, te čak dva staklenika i dva plastenika za praktičnu nastavu poljoprivredne srednje škole – samo su dijelovi ove dobro organizovane škole.

Kroz svaku djelatnost zasebno, učenici dolaze do novog znanja i iskustva, daju i svoj doprinos školi, te ujedno stiču i razvijaju poduzetnički duh. Prethodna godina je bila posebno uspješna jer, kako kažu, sadnice cvijeća proizvedene u vlastitim staklenicima preuzela je Općina i uredila javne površine!

Gosti iz Visokog su prije posjete tešanjskoj školi imali priliku posjetiti preduzeće „BIO-ŠAMP“ u Šijama (Tešanj) koje se bavi proizvodnjom gljiva, te se upoznali sa činjenicom da učenici u Tešnju proizvedu i određenu količinu gljiva, što je bila dodatna motivacija za učenike MSŠ „Hazim Šabanović“.

Nakon što je ideja o osnivanju zadruge detaljnije proučena, te nakon posjete školi koja već ima istu, naši visočki srednjoškolci svakodnevno dolaze do novih ideja, i s velikim entuzijazmom i nestrpljenjem čekaju da se ova ideja potpuno podrži, te naiđe na pozitivne reakcije javnosti i poduzetnika koji mogu dosta doprinijeti realizaciji formiranja učeničke zadruge.

visoko-ucenicka-zadruga2

visoko-ucenicka-zadruga3

visoko-ucenicka-zadruga4

visoko-ucenicka-zadruga5

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.