OPĆINA VISOKO NA SARAJEVSKOM FESTIVALU TURIZMA

| 19/10/2017

U Domu mladih, KSC – a Skenderija sinoć je otvoren 39. sarajevski Festival turizma, na kojem svoje turističke destinacije i usluge prezentira Općina Visoko.

Ovogodišnji Festival je okupio 75 izlagača iz 6 država.

Za posjetioce, Festival turizma u KSC – u Skenderija je otvoren od danas (četvrtak), pa do subote (21. oktobra), a svoje turističke potencijale predstavljaju: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Turska, Indonezija i Indija, koja je zemlja partner ovogodišnjeg Festivala turizma.

Općina Visoko na svom štandu predstavlja promotivni materijal JU Zavičajni muzej Visoko, Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, kao i promotivni materijal koji je vezan za naše tradicionalne zanate.

„Općina Visoko je ponosna što je sastavni dio Festivala turizma u Sarajevu, zajedno sa JU Zavičajni muzej Visoko i Fondacijom Arheološki park: Bosanska piramida Sunca.

Prezadovoljni smo uslovima i gostoprimstvom, te lokacijom našeg štanda.

Ispred Općine Visoko promovišemo naš turistički vodič u kojem se nalaze mnogobrojni sadržaji.

Predstavljamo i mapu grada za koju vlada veliki interes, a turistički vodič je predstavljen na engleskom jeziku, jer imamo veliki broj stranih turista koji dolaze na visočke piramide, ali su zainteresovani i za druge sadržaje u Visokom, tako da smo proširili asortiman ponude i presretni smo zbog prilike da to prezentiramo mnogobrojnim posjetiteljima“, izjavila je Sandra Muzaferija – Tajić – volonter u Općini Visoko ispred Odsjeka za privredu.

Ova manifestacija predstavlja jedinstvenu priliku da Općina Visoko promoviše svoje turističke znamenitosti i kulturno-historijske vrijednosti, te u budućnosti postane nezaobilazan privredno-ekološko-turistički centar.

„Imajući u vidu da je Općina Visoko izradila veoma važan dokument, a to je Strategija razvoja za period 2015 – 2021 godina, Zavičajni muzej Visoko nastoji da kroz prezentacije i publikacije predstavi svoj rad i ono šta Zavičajni muzej posjeduje, te koji su to kulturno – historijski spomenici na području općine Visoko.

Nastojimo da predstavimo zanate, a za ovu priliku smo organizovali prezentaciju čibučarskog zanata.

Drago nam je što učestvujemo na ovom Festivalu turizma i nadamo se da ćemo učestvovati i naredne godine.

Ovom prilikom želim da se zahvalim Općini Visoko koja je prepoznala značaj i omogućila nam učešće na ovom Festivalu“, istakla je Dženana Ganić – ispred JU Zavičajni muzej Visoko.

Festival turizma, kako ističu organizatori, afirmira domaću turističku ponudu i potencijale i novi je početak predstavljanja turizma kao važne privredne grane, te važno mjesto okupljanja svih sudionika turističke ponude, a samim tim i bitno marketinško sredstvo za prezentaciju ponude turističkih destinacija i usluga.

„Na ovom Festivalu Fondacija Arheološki park: Bosanska piramida Sunca predstavlja visočke piramide i tunele za koje su zainteresovani mnogobrojni turisti.

Ovo je prvi put da učestvujemo na ovakvoj manifestaciji i želimo da se zahvalimo Općini Visoko što nam je to omogućila“, kazala je Lejla Bijedić – Zukić – ispred Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca.

Za petak 20. oktobar najavljena je stručna konferencija pod nazivom “Digitalne tehnologije i turizam”, a predavači i panel govornici su profesori i predstavnici turističkog i javnog sektora.

Organizator je Centar Skenderija, a partneri sajma Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Gradska uprava Sarajevo.

Press Općine Visoko

Objavljeno u: Hronika, Kultura

Komentari zatvoreni.