banner ad

OMER ČOSOVIĆ – DOBITNIK PRIZNANJA “NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO” OPĆINE VISOKO

| 16/02/2016

visoko omer cosovic

Omer Čosović je rođen 5. maja 1939. godine u Visokom. Kao omladinac počeo je trenirati u nogometnom visočkom podmlatku i postaje član FK “Bosna“ Visoko.

U procvatu visočkog rukometa, postaje član Upravnog odbora RK “Bosna“. U tadašnjim naporima kluba ističe se u izgradnji rukometnog terena na Gradskoms tadionu i prvom njrgovom asfaltiranju. Radom u Upravnom odboru dobiva povjerenje u organizovanju najvećih sportskih događaja: organizacija finale Kupa Jugoslavije maja 1965. godine i Kvalifikacionog turnira za ulazak u Prvu ligu Jugoslavije jula 1965. godine.

Dvije godine nakon zlatnih uspjeha visočkog sporta imenovan je za generalnog sekretara RK “Bosna“ Visoko. Na ovoj funkciji ostat će zapamćen kao najpedantniji i najagažovaniji u historiji visočkog sporta. Međutim Omer nije bio samo aktivan u rukometu, postaje predsjednikom Društva za tjelesno vaspitanje Partizan Visoko, jedne od najznačajnijih sportskih funkcija tog vremena u našoj opštini.

U dva navrata biran je sportskim radnikom opštine Visoko.

Od značajnijih priznanja izdvaja se priznanje Rukometnog saveza BiH, 1971. godine kao člana ekspedicije pionirske ekipe RK “Bosna“- osvajač titule šampiona na prvenstvu Jugoslavije. Svakako treba izdvojiti priznanje Srebrena plaketa Rukometnog Saveza BiH, jednog od največih priznanja iz ove oblasti.

omer cosovic1

Na svečanoj manifestaciji „Najuspješniji sportisti i sportski radnici općine Visoko 2015.“, Omer Čosović je dobio priznanje “Nagrada za životno djelo”.

Objavljeno u: Hronika, Sport

Komentari zatvoreni.