NOVOSTI IZ PARKA “RAVNE 2”

| 03/11/2016

uredjenje-ravne2

Novootvoreni “Arheološko-turistički park Ravne 2” postao je pravi dragulj u lokacijama koje održava Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” i omiljeno mjesto brojnih gostiju.

Naravno, velika površina Parka iziskuje i velika finansijska ulaganja u održavanje i pripremu novih sadržaja. Nekoliko lijepih novembarskih dana omogućili su radnicima i donatorima Fondacije da obave niz aktivnosti.

Jesen je donijela opadanje lišća koje su radnici redovno skupljali da zemlja može disati u narednih nekoliko mjeseci.

Slovenačka organizacija “Manas” je obećala donaciju Fondaciji u drugoj dolini na sedamdeset dužnih metara gdje će postaviti tri energetske instalacije. Proteklih dana su izvršili premjer i označili kolcima lokaciju buduće donacije.

Na najljepšem mjestu parka “Ravne 2”, pri kraju druge doline, u šumi čempresa, međunarodna organizacija “Huesa” završava svoju donaciju. Riječ je o prelijepoj drvenoj šestougaonoj platformi, u čijoj blizini je terasa s trostranom piramidom i prilaznim stepenicama. U podnožju je dupli “Labirint pročišćenja”.

Novembarski dani donijeli su i niske temperature i prvo inje na travi u parku. Još uvijek tamno-zelena boja trave kroz jutra je prekrivena bijelom bojom.

uredjenje1-ravne2

Sekcija Parka na kojoj je bilo nekoliko panjeva i neuglednog rastinja je očišćena ručno i uz pomoć bagera. Preostala trava je pokošena. Očišćeno je korito postojećeg potoka s obje strane.

Spiralni botanički vrt je pripremljen za zimu. Ljekovite i mirisne biljke su okopane i dodan im je humus.

Malim bagerom je iskopano više od stotinu rupa za sadnice autohtonih voćki koje su donacija iz Njemačke. I, na koncu, završeno je postavljanje uspravnog megalitnog bloka – menhira u prvoj dolini.

-Djani

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.