banner ad

NOVI JE DAN – SKRIVAČI BOGA OD NAŠIH OČIJU

| 31/05/2013

visoko-petak-novi-dan

Sadašnji trenutak je ponekad neprihvatljiv, neprijatan ili odvratan. I ovog petka, kao i jučer imat ćete priliku da pokisnete ako zaboravite kišobran, jer vas je sunce koje često proviri iza oblaka zavaralo. Ćudljiv je ovo kraj maja sa najavom juna u kojem sve nešto završava i dolazi lagano do ere godišnjih odmora.

Imali mi kišobran ili ne. Pokisli ili se sklonili pod strehu, sve je to vezano za SADAŠNJI TRENUTAK, jedinu imovinu koju imamo.

Visoko svakim danom izlazi iz krize za koju smo krivi svi. „Vođa“ i lokalna vlast u prošlosti nekima su donijeli BOL, a rijetkima radost i olakšanje.

Nova ekipa koja vodi ovu našu „zajednicu na dvije rijeke“ (plus ušće), radi za sada bez greške ne stvarajući BOL bez kraja.

Mi kao jedinke društva i te zajednice, ako ne želimo stvarati bol sebi i drugima ili povećavati bol iz prošlosti koji još živi u nama, trebali bi pokušati ne proizvoditi višak vremena.

To se najlakše uradi ako prihvatimo da je SADAŠNJOST sve što zaista posjedujemo. Zašto stavrati unutrašnji otpor prema nečemu što već jeste?

Život jeste sadašnji trenutak. Nikada nije postojalo vrijeme u kome naš život nije bio sadašnji trenutak, niti će ikada postojati.

Rijetko ko se hvata pluga i ore, gledajući unazad.

Za religiozne će najbolje zvučati rečenica da PROŠLOST I BUDUĆNOST PRIKRIVAJU BOGA PRED NAŠIM OČIMA.

I jedno i drugo treba spaliti vatrom. Vrijeme je ono što sprječava svjetlost da dopre do nas. Ne postoji veća prepreka ka Bogu od vremena.

Mudraci su davno rekli da TAJNA ŽIVOTA i jeste da „umrete prije nego što umrete“. Onda se može otkriti da smrt ne postoji. Smrt svlači sa Vas ono što niste Vi.

Prošlost i budućnost očigledno nemaju sopstvenu realnost. MJESEC NEMA SVOJU SVJETLOST, ALI JE U STANJU DA REFLEKTUJE SVJETLO SUNCA.

Tako su i prošlost i budućnost samo blijedi odrazi svjetlosti, moći i stvarnosti vječite sadašnjosti. Njihova stvarnost je „pozajmljena“ od sadašnjeg trenutka.

CARPE DIEM DRAGI VISPRIJATELJI.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.