NEVJEROVATAN DAR PRIRODE: PROPOLIS

| 07/12/2017

Sintetički antibiotici izazivaju nuspojave koje nastaju odmah ili neko vrijeme nakon njihova korištenja, dok darovi prirode nemaju neželjene posljedice. Propolis je zajedničko ime za smjesu smolastih supstanci koje pčela skuplja s cvjetova različitih biljaka.

Propolis je prirodni produkt pčela, a kapi propolisa pomažu u jačanju organizma. Osnovni sastojci su najrazličitije biljne smole i vosak koje pčele prerađuju pomoću izlučine žlijezda slinovnica.

Tako se oslobađaju aktivne tvari, u prvom redu flavanoidi. Osim tih tvari, propolis sadržava eterično ulje i pelud. Tačnije, propolis sadrži 50% smole, 30% voska, 10% eteričnih ulja, 5% cvjetnog praha, brojne vitamine i minerale, organske kiseline, polifenole, flavonoide.

Pčele upotrebljavaju propolis kao građevni materijal za zatvaranje pukotina na košnici. On se ujedno koristi kao sredstvo koje sprječava zaraze u košnici. Istraživanja su pokazala da propolis djeluje na mnoge mikroorganizme.

Brojnim istraživanjima je utvrđeno da je propolis prirodni anestetik, antioksidant, antiseptik, antibiotik, da djeluje protiv većine virusa uključujući i virus gripe. Odličan je u borbi protiv gljivica i parazita.

Preporučuje se uzimanje 3 puta na dan 10-15 kapi pomiješanih s vodom ili natopljenih u kocki šećera polagano topiti u ustima.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.