NEKAD BILO- CodeX-Visoko

| 11/08/2014

visoko-codex11

Visočka grupa CodeX predstavlja pravi raritet kada je u pitanju muzika sa prostora BiH. Gothic metal, kao muzički pravac koji su odabrali, mnogima ne odgovara uhu, ali se mladići i djevojke iz benda ne uzbuđuju mnogo zbog toga. Riječ je, kako kažu, o njihovom hobiju za koji su svjesni da ga je teško pretvoriti u bilo kakvu finansijsku dobit.

visoko-codex22

 «CodeX je formiran 12. marta 1998. u Visokom. Tada smo se još zvali «Visoki napon». Lordan Muzaferija- solo gitara, Naim Kavazić-vokal i moja malenksot- bubnjar, dugo smo vremena skupljali novac da nabavimo instrumente, tako da smo prvi solistički koncert imali tek u junu 2001. u Visokom»- priča nam Mersad Buza, prvi čovjek benda.

 Veliki broj mladih ljudi svirao je u CodeX-u. Fakultetske obaveze su ih najčešće primoravale na odlazak. Bez obzira na stalne poteškoće, uvijek se pronalazila nova inspiracija i stvaralačka energija koju su unosili novi članovi.

«Namik Sedlarević i Aldin Kavazović kao ritam i bas gitaristi te Nedim Limo sa solo gitarom, mnogo su značili bendu na prvim nastupima. Odlasci su bili neminovnost, ali smo se snalazili nekako. Kada je zbog fakulteta, otišao i Naim Kavazić jedan od osnivača grupe, teško je bilo pronaći zamjenu za «grohl vokal» u CodeXu. Srećom pojavio se Ermin Habibović, koji se odlično uklopio u bend.»- priča nam Mersad.

U bend u međuvremenu dolazi Nermina Klančević koja svira klavijature, Rafaela Obučić-bas gitara, Dario Borčak (drugi vokal) i Minja Mirvić (ritam gitara) iz Sarajeva.

 «Trenutno je u izradi Promo CD, sa kojeg je već «skinuta» pjesma, “Stvarnost”, za koju će biti rađen i video spot. Svi koji su zainteresovani pjesmu mogu downloadirati na internet stranici CodeXa (www.codex.tr.cx).»- objašnjava nam Mersad Buza.

Pored brojnih nastupa na festivalima, od kojih treba izdvojiti nastup na finalnoj večeri Baščaršijskih noći, CodeX je kao predgrupa nastupao na visočkim koncertima Damira Urbanu, Irine & VI i Divljih Jagoda.

Na fotografiji su: Dario Borčak, Mersad Buza, Lordan Muzaferija. Ispod njih sa dužom kosom Nermina Klančević i kraćom Rafaela Obučić

 S.SUBOTIĆ, Oslobođenje, arhiv 2004.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.