OVO SU NAJEFIKASNIJI NAČINI ZA OSLOBAĐANJE OD STRESA

| 06/12/2017

Preopterećenost i stres na poslu često rezultiraju glavoboljom, umorom, gubitkom energije i padom koncentracije. Međutim, ako niste u mogućnosti otići na odmor, pa makar to bilo i nekoliko dana, potrudite se pobijediti umor dok ste na poslu.

Utvrđeno je da se ljudski mozak ne zamara ni nakon dvanaest sati intenzivnog rada, te da umor koji osjećamo na poslu nema nikakve veze s time koliko radimo, već je povezan s tim kako se osjećamo u radnom okruženju i koliko smo pod stresom. Stres je glavni krivac zbog kojega smo iz dana u dan hronično umorni.

Ako u zadnje vrijeme često patite od nesanice, muče vas razni bolovi, imate problema sa probavom, ili povećanu želju za cigaretama, najvjerovatnije ste na rubu snaga. U ovakvom stanju mogu se pojaviti i problemi emocionalne prirode kao što su gubitak motivacije na poslu, dosada, tuga, depresija, gubitak snage i seksualnog interesa. Najefikasniji način za uklanjanje umora na poslu je da uvijek pri ruci imate šumeće tablete kalcija, magnezija ili B kompleksa.

Kada otkrijete šta vam na poslu uzrokuje najveći stres, važno je pokušati preuzeti kontrolu. Jedan od načina uključuje uklanjanje izvora samog stresa. To možete napraviti samo ako ste sposobni uspostaviti kontrolu nad određenom situacijom. Drugi način je izbjegavanje stresnih situacija, a treći je prihvaćanje određenih problema. Za koji god od navedenih način da se odlučite, vrlo je bitno da uz to pazite na ishranu, redovno vježbate, opuštate se i relaksirate.

O sebi uvijek razmišljate pozitivno postavljajući ispred sebe dugoročne ciljeve koji nisu vezani samo za posao, održavajte dobre odnose sa bližnjima i najvažnije od svega ne zaboravite na smijeh jer smijeh svima prija, a i znanstveno je dokazano da je smijanje vrlo dobro za zdravlje, prenosi e-zena.com.

Mnoga istraživanja su pokazala da je danas svakom četvrtom čovjeku umor na poslu glavni problem. Psihički se daleko više umaramo od poslova koje nismo stigli završiti unutar radnog vremena, nego od onoga što smo uspješno priveli kraju. Stoga, posao nikada ne odlažite za sutra. Važno je da u toku radnog dana poslove rasporedite ovisno o njihovoj težini, te one teže pokušate završiti što je prije moguće.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.