banner ad

NAFAKA

| 08/09/2017

Neki ljudi, a Bome i žene su plaho strašljivi u životu i od tog straha nikad ništa ne učine neg puste da im se dešava i da im drugi kroji sudbinu, a kad ti pustiš drugima, ništa ti se ni dobro ni lijepo nemere desit, jer svak gleda prvo sebi, bezbeli.

Kod nekog je tako, a kod nekog skroz drugačije, biva, uzme stvar u svoje ruke i zavre taman i na svoju štetu, al će bit nako kako je on hotio, i sem dragog Allaha niko mu to nemere poremetit.
Tako i moj dobri ahbab, najstariji insan na sunčanoj strani, a more bit i šire, dedo Kasim iz Budakovića veli: Uzeire, ako preživiš pedesetu živjet ćeš do sedamdesete rahat, a ako preživiš i sedamdesetu moreš se nadat i stoji, nedo Bog nikome.

Zna Bome dedo Kasim, jer ti je on u pedeset i nekoj fasovo onog poganćera, gluho i daleko bilo. Ha ga je fasovo namah je reko, ja doktorima ne idem, svakako ću umrijet, sad ili za dvajest godina svejedno. Kako je reko tako i uradio, doktori ga nisu vidjeli, al se Kasim sam izliječi, veli, svako jutro i naveče kocku šećera natopiš sa devet kapi gasa, bir ilađ, za godinu dana ko rukom odnešeno. Dogura, Bome Kasim i do osamdesete sve uz kahvu i cigaru kalemeć jenu na drugu. Kad bi mu ko šta reci za duhan, znao je rijet baš ko ona žena, ja ću pušit dok ne crknem. Zamal tako i ne bi, jer je presto pušit poslije srčane kapi. E kad je dedo Kasim mogo prestat u osamdesetoj, more vala svak, govore i dan danile u nas pušačima, al džaba.

Kad mu je hećim reko da mu moraju ugradit naku pumpu, Kasim će ti njemu: Nisam mahnit da mi ugrađujete pumpe sa kineskom baterijom pa da mi srce stane, neg ti meni pravo reci, more li mi ovo srce bit dok sam živ?

Reko doktor može i Kasim ti iz bolnice pravo kući. Eno ga i dan danas živ i dobro se primako stoji ako je nije i prešišo, ko će ga znat.
Nisam vam hotio rijet da se ne liječite, nedo Bog, svak zna svoje, neg sam vam hotio rijet da će svako potrošit svoju nafaku do kraja i da se nejma čega plašit, jer će mu sve što ima moć bit do kraja zivota bezbeli.

Foto: Admir Dervišević

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.