MUP ZDK BORIT ĆE SE PROTIV KORUPCIJE PO UZORU NA POLICIJU SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA

| 07/12/2017

U Zenici je danas svečano promovisan Program obuke mentora i policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona kojim će biti unaprijeđena obuka te rad i djelovanje u zajednici.

Policijski službenici MUP-ova ZDK i TK u budućnosti će nakon provedene obuke raditi po uzoru na policiju u Sjedinjenim Američkim Državama s ciljem sprječavanja korupcije i djelovanja na terenu.

Ovakvu današnju poruku na skupu kojem su prisustvovali policijski službenici, mlađi inspektori, te mentori ZDK i TK poslali su policijski komesari Semir Šut i Fadil Šljivić

“Ova svečanost je posvećena promociji programa rada s novozaposlenim policijskim službenicima. Želja nam je da novi policijski službenici, koji su na probnom radu, budu što profesionalniji, jačeg integriteta i da su spremni oduprijeti se svakom vidu korupcije. S ovakvim djelovanjem dobit će pozitivan odgovor od zajednice. Nadamo se da ćemo uz pomoć priručnika koje smo sami izradili dobiti efekat o kojem smo danas ovdje govorili”, pojasnio je Šut.

Policijski komesar MUP-a TK Fadil Šljiivć je istakao kako će policija u TK, kao i u ZDK, raditi po uzoru na policiju u SAD-u.

“Nadamo se da ćemo ovim projektom povećati profesionalizam, ubrzati proces reforme policijskih snaga i BiH ka EU. S ovim programom dobit ćemo sve ono što treba da krasi profesionalnog policajca”, izjavio je Šljivić.

Današnjem događaju prisustvovao je i zamjenik šefa Misije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Paul Horowitz koji je kazao da je Vlada SAD-a ponosna što je dala podršku ovakvom programu.

“Na ovakav način radi koji je regulisan Programom obuke rade i policijske snage u SAD-u, a za sve ovo trebalo je veliko zalaganje i liderstvo policijskih komesara. Policijski komesari ZDK i TK su razvili svoj Program, po uzoru na Program koji se provodi u SAD-u, pripremili priručnike za mentore i veoma je bitno da se koristi na lokalnom i entitetskom nivou. On kreira profesionalnu policijsku snagu koja će se boriti protiv korupcije što je jedan od najvećih problema u Bosni i Hercegovini”, pojasnio je Horowitz.

Međutim, mišljenja je da policija ne može toliko efekta na terenu napraviti bez podrške zajednice te je dodao da je partnerstvo najbolji način borbe protiv korupcije.

Na kraju je pojasnio je da Vlada SAD-a do sada pomagala policiju u BiH u hitnim situacijama te snabdijevanjem opremom za što efikasniji rad u zajednici, ali je na kraju još jednom naglasio da je uz sve to najbitniji rad s građanima.

Klix.ba

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.