banner ad

MLADA VISOČANKA U BOLONJI: ENNA ĆOSOVIĆ STEKLA TITULU DOKTORA PRAVNIH NAUKA

| 12/10/2016

enna-cosovic1

Dvadesetčetverogodišnja Enna Ćosović rođena je Visočanka sa adresom stanovanja u Bolonji, Italija.  

Enna je prije nekoliko dana na Univerzitetu u Bolonji stekla titulu Doktora pravnih nauka sa najboljim prosjekom ocjena.

Dvadeset dana nakon rođenja Enna je sa roditeljima krajem augusta 1992. godine došla u Bolonju. Osnovnu školu završila je sa odličnim uspjehom, a potom upisala srednju internacionalnu jezičku školu koju je završila kao najbolja- učenica generacije. Uporedo sa srednjom školom završava “Dele”-  engelskog, francuskog i španskog jezika.

Ljubav prema pravnim naukama Enna gaji još od malena, te školske 2011/2012. godine upisuje Pravni fakultet “Laurea magistrale a ciclo unico” Univerziteta u Bolonji koji slovi za broj jedan u Italiji i treći u Evropi. Iste godine upisuje Ekonomski fakultet u Modeni smjer “Management International”.

enna-cosovic3

Studiranje je sa sobom noslio mnogo obaveza i izazova, lijepih trenutaka, učenja i rada…

Po riječima Enne Ćosović, nagrada za dobar uspjeh su rezultati koje je ostvarila tokom petogodišnjeg studija na Pravnom fakultetu u Bolonji.

“Kada ste student ne očekujete da ćete biti najbolji student, već da uradite najbolje što možete”, kaže nam na početku priče ova rođena Visočanka.

enna-cosovic1

Kvalitetnim radom i zalaganjem može se mnogo postići

“Sretna sam i veliko mi je zadovoljstvo i izuzetna čast završiti studij sa najboljim prosjekom ocjena, a moja teza koju sam branila nosi naziv “Evolucija i kriminal protiv čovječanstva u pravnoj praksi i Internacionalnom pravu”. Tu su opisani i ratni zločini u bivšoj Jugoslaviji u periodu 1992-1996.”, ističe Enna.

Ova mlada doktorica prava svoju akademsku karijeru nastavlja na Pravnom fakultetu  u   Bolonji kao  asistent. Smatra da čovjek mora biti svjestan činjenice da su trud i rad jedini faktori koji mogu utjecati na dalje usavršavanje.

“Svoju karijeru nastavljam u Italiji i planiram posjetiti Univerzitet Johns Hopkins u Vašingtonu koji je jedan od najprestižnijih Mastera u svijetu”, dodaje Enna koja sa roditeljima često posjećuje Sarajevo i Visoko gdje ima drage prijatelje i rodbinu.

cosovici1

Inače, Enna je unuka poznatog visočkog profesora Ćosovića koji je (posthumno) dobitnik “Povelje općine Visoko za životno djelo”.

Pored brojnih uspjeha koje je ostvarila kroz obrazovanje, mlada doktorica pravnih nauka u Italiji je učestvovala i pobjeđivala na takmičenjima ljepote, a čest je gost i na TV emisijama italijanskih medija.

 

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.