MIDHAT MUJKIĆ REŽISER FILMA O DUBIOZI KOLEKTIVU ZA MIKSER HOUSE

| 10/11/2017

Vjerovao sam na riječ visočkom zetu Mari kamermanu multipraktiku kad mi je u četvrtak prepričao osjećaje sa premijere filma o “Dubiozi kolektivu”. Uživao čovjek. Kad “Marara uživa” znači da je nešto fakat dobro. Kako i neće biti kad ga je režirao “zamalo visočki zet” Midhat Mido Mujkić, dječak iz Ilijaša, mladić iz Visokog i zreo čovjek iz Sarajeva. Taj genijalac koji je u ratnom vaktu u diskoteci rahmetli Asmira krizirao uz “Nikad se neću vratit u svoj rodni grad…” od Dugmića, vratio se u Ilijaš, otišao u Sarajevo i postao popularan. Majstor za matematiku i brojeve, postao je sjajan montažer, režiser i šta sve ne. Vazda mi ga je drago vidjet’, pa makar na fotki. Kriv je za moju ljubav prema radu na radiju, kriv je za besane noći Visočana koji su u ratnom vaktu lovili frekvenciju 95,1 i FM radio gdje su slušali noćne programe Cezara i moje malenkosti… Evo pričice za Mikser House (http://house.mikser.rs) koju je ispričao Mirni Omerčaušević u vezi sa premijerom filma koji je režirao.

MIDHAT MUJKIĆ MIDO: ČLANOVI DUBIOZE FAKAT SVE RADE SAMI

Jesen je doba godine u kojem ptice selice kreću na jug, u kojem nane melju paprike za ajvar, a bend Dubioza kolektiv počinje sa snimanjem još jednog albuma…”, uvodni je tekst kojim počinje dokumentarni „Film za djecu i odrasle“.

Režiser filma je Midhat Mujkić-Mido. Montažer je, fotograf i režiser s 25 godina iskustva u struci. Radio je na filmovima 10 minuta i Belvedere Ahmeda Imamovića, Sevdah za Karima Jasmina Durakovića, te na filmovima Pjera Žalice i Srđana Vuletića. Sve skupa odličan povod za intervju s Midom za našu web stranicu.

MHS: Zašto ste se odlučili da režirate dokumentarac o Dubiozi kolektiv, koji su to bili Vaši lični razlozi? 

Mido: Volim bend, njihovu energiju, društveni angažman i to koliko vrijedno i naporno rade.

MHS: Za one koji nisu bili u mogućnosti da sinoć snama pogledaju film, o čemu govori, šta je bio Vaš fokus priče? 

Mido: Onako na prvu to je istorija benda i priča o snimanju novog albuma. Ali ispod površine je mnogo drugih bitnijih stvari. I dobro je da se priča o tim stvarima i izvan BiH. Možda nama koji smo tu, sva priča o protestima, o odlasku mladih, o segregaciji, o generalnom nezadovoljstvu stanovništva, i nije nova i ponavlja se stalno ali mislim da će biti zanimljiva fanovima iz inozemstva.

MHS: Koliko je trajalo snimanje „Filma za djecu i odrasle“, koliko su Vam i sami članovi benda pomogli u realizaciji? 

Mido: Snimali smo 15-tak dana. Montaža je trajala neke 3 sedmice.

MHS: Šta ste novo saznali o članovima Dubioze ? 

Da fakat sve rade sami.

MHS: Budućnost „Filma za mlade i odrasle“ , gdje ga namjeravate prikazati, kada će ga i ostali fanovi Dubioze moći pogledati?

Mido: Mislim da će nakon sto izađe novi album i film biti dostupan svima. To je na producentima.

Priredila: Mirna Omerčaušević

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.