MANIPULATORI, TRUD VAM JE UZALUD – VISOKO JE KRENULO NAPRIJED

| 05/08/2013

visoko-istina-obmana2

ISTINA JE SAMO JEDNA, SVE DRUGO JE OBMANA

Posao mi je takav da svakodnevno mnogobrojne informacije dolaze do mene, pa tako nažalost i one koje kontaminiraju um i izazivaju u najmanju ruku gađenje. Tako sam danas na web portalu visoko.co.ba pročitao tekst pod nazivom „Zloupotreba ramazana od strane SDA i šutnja Islamske zajednice“.

Da navedeni portal nimalo ne drži do profesionalnih standarda pokazuje i činjenica da gotovo svakodnevno objavljuje tekstove polupismenih anonimnih autora koji nisu savladali ni gramatiku maternjeg jezika koja se uči u 4. razredu osnovne škole ali za sebe smatraju da su eksperti za pravo, politiku, ekonomiju… Po pravilu takvi tekstovi su puni ispraznih kritika bez ijednog konkretnog prijedloga ili nuđenja konstruktivnog rješenja.

Ovakvi tekstovi se u prvi mah čine kao „istrošena i izlizana šuplja priča“, ali to ni u kom slučaju nisu, nego su dio jasno osmišljene propagande i medijske hajke koju portal visoko.co.ba vodi protiv aktuelne visočke vlasti od prvog dana njihovog mandata, a na koju nažalost još uvijek nasjeda određeni dio opravdano nezadovoljnih stanovnika Visokog.

Visočani svakako imaju zbog čega biti nezadovoljni trenutnim stanjem, ali isto tako trebaju biti svjesni da su krivci koji su ih doveli u takvo stanje upravo oni koji i dalje nastoje ubacivati klipove u točak visočkog napretka, a čiji megafon je web portal visoko.co.ba.

Logika i način vođenja te hajke su vrlo jednostavni: Ignorisanje i ismijavanje svega pozitivnog, te stvaranje ambijenta beznađa i sveopće propasti. Beskonačno ponavljajući iste tekstove i populističke fraze vjerovatno se nadaju da će 100 puta izgovorena laž postati istina.

Manipulisanje i obmanjivanje građanstva ide dotle da se čak svjesno izvrću činjenice i napada ono što ni u kom slučaju nije za kritikovanje, nego naprotiv, za svaku pohvalu.

Jedan od primjera te hajke je i navedeni tekst, reakcija na sinoćnji veličanstveni događaj – zajednički iftar u centru Visokog, hrabrog autora koji se čak ne potpisuje ni inicijalima, nego inicijalima pseudonima, u kojem se osim manipulatorskog teksta zlonamjerno koristi čak i slika džamije u Turskoj poslije nereda koje su napravili demonstranti (čije su namjere bile slične namjerama autora), koja kod čitaoca treba da proizvede efekat potpuno drugačiji od realne slike sinoćnjeg događaja.

Ovakva okupljanja imaju neprocjenjivu vrijednost, a prije svega jačanje zajedništva koje nam je prijeko potrebno. Pitanje je zbog čega autori ovakvih tekstova vode medijsku hajku koja za cilj ima upravo razjedinjavanje i stvaranje podjela, a rezultat im je ometanje i kočenje napretka zajednice. Da li je to samo stvar povrijeđene sujete i spoznaja da je prošlo vrijeme nezakonitog sticanja imetka, ili su ipak u pitanju neki veći ciljevi sa opasnijim namjerama i dalekosežnijim posljedicama?

Načelnica Amra Babić i vladajuća SDA su visočka realnost, i to treba prihvatiti. Sve uspješne zajednice imaju istu osnovu, a to je pružanje podrške i pomoći te zajednice ljudima koji je vode, kako bi skupa na kraju zajednicu izveli na put prosperiteta. Oni koji u ovom momentu vode naš grad imaju namjeru Visoko izvesti iz stanja u kojem se nalazi.

Ali očito u Visokom još uvijek postoje oni koji se nadaju da nije došlo vrijeme promjena, i da će uspjeti nastaviti dalje uništavanje svega visočkog zarad ostvarivanja vlastitih interesa. Poruka takvima: Uzalud vam trud, Visoko je krenulo naprijed i nema stajanja.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.