banner ad

MACANOVA ŠAMPIONSKA SLOBODNA BACANJA

| 30/12/2016

visoko-macan111

Mirsad Ihtijarević- Macan, kada se ne bavi “rezanjem cijena” i titulama “kralj mebl štofova” voli pričati o svojoj košarkaškoj prošlosti. Uokvirena fotografija mu je posebno draga.

Fotografija je napravljena u Visokom 29.11.1973. godine, a riječ je o SSD Mladost (ekipa Srednjoškolskog centra “Janko Balorda ” Visoko.

Stoje: Ljuboja, Bilalović, Ihtijarević, Umičević, prof. Sirćo.  Čuče: Antović, Rotim, prof Savić, Dragić i Zečević.

Mirsi je posebno drago jer su fotkani  u sponzorskim majicama koje je donirao kralj trgovine Mustafa Mujo Ihtijarević, otac braće Ihtijarević.

Beogradske ATEX majice su doputovale iz prodavnice kojom je baš šefovao legendarni Mustafa Ihtijarević.

Jedan od FB jarana i akter sa fotografije, tokom tipkanja priče o Macanovoj ljubavi bio je “onlajn” pa sam ga zamolio za par rečnica. Zdenx Antović naravno.

“Na fotografiji je košarkaška ekipa Srednjoškolskog sportskog društva “Mladost”. U to vrijeme redovni učesnik Gradske zimske lige u košarci (igralo se u Partizanu). Nekad sam bio predsjednik, Fajče Salihbegović sekretar, a Mensud Mačak Bećar blagajnik. Profesor Sirćo Ibrahim nas je sve pokrenuo. Osim Atex majica nabavili smo i stotinu adidas trenerki.”- istipkava Zdenx i pojašnjava:
“U toj Zimskoj ligi (1973. godine) favoriti su bili igrači ekipe “Barit” (Dule Savić, Frtuna Nezir i dr.), ali mi smo ih u direktnom susretu pobijedili i to na čudan način.
“Barit” je vodio 1 koš razlike 3 sekunde do kraja, a bila su dva slobodna bacanja za nas (Mladost). U tom momentu je nestalo struje u gradu. Odlučeno je da se sutra navečer nastave tri sekunde (slobodna bacanja). Macan je zabio sutradan oba i mi smo pobijedili i osvojili Zimsku košarkašku ligu Visokog (ja sam bio najbolji strijelac Lige sa 128 koševa, ako se ne varam!!).”- dodaje Zdenx.
Macan je inače bio ŠUP-ovac. On je pohađao Srednju školu učenika u privredi (ŠUP), a Zdeno Gimnaziju. Tada su se pravile zajedničke ekipe jer je to bilo u okviru SŠC Janko Balorda.
Uvijek je lijepo podsjetiti se starih dobrih sportskih vremena.
Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.