banner ad

KONCERT ADNANA AHMEDIĆA, VIRTUOZA ZA GITAROM, U KULTURNOM CENTRU ALTINDAG-VISOKO

| 06/11/2016

aa-gitara

Adnan Ahmedić, virtuoz za gitarom, održat će koncert klasične muzike u Kulturnom centru Altindag-Visoko. Koncert je zakazan za 09.11.2016. godine u 13 sati.

Adnan Ahmedić rođen je 1975. godine u Sarajevu i umjetnik je sa izuzetno istančanim pristupom muzici. Njegovo sviranje predstavlja kombinaciju virtuoznosti i delikatnog zvuka. Prve muzičke korake započeo je uz Ivana Kalcinu, eminentnog gitaristu i pedagoga koji je sedamdesetih važio za jednog od najboljih gitarista u bivšoj Jugoslaviji.

Diplomu iz oblasti muzike i zvanje profesora klasične gitare stekao je na  “Prayner Konservatorium” u Austriji. Ahmedić je pohađao masterklas radionice sa poznatim gitaristima: Roberto Aussellom, Alvarom Pierriem, Costasom Cotsiolisom, Tadaschi Sasakijem na brojnim  Festivalima u Evropi.

Najveći uzori nastavnika i muzičara Adnana Ahmedića u umjetničkoj muzici su Johann Sebastian Bach i Wolfgang Amadeus Mozart. U rok-muzici uzore je pronašao u britanskoj grupi Queen koja je, prema njegovom mišljenju, napravila revoluciju u muzičkim standardima, izvođenju i produkciji.

Ovaj mladi umjetnik kaže da je u posljednje četiri godine napravljen veliki pomak u popularizaciji klasične gitare u BiH, te da ga posebno ohrabruje što nakon koncerata ima priliku razgovarati sa mlađim muzičarima i sa njima podijeliti svoja iskustva, te ih ohrabrivati da vjeruju u svoj “jedinstveni glas iznutra”.

“Najveće zadovoljstvo mi predstavlja publika za koju sviram. Ona mi daje krila jer sa njom dijelim sebe svaki put kad sam na sceni. Također i tehnologija, novi mediji poput YouTubea, Facebooka, Twittera stvaraju nove mogućnosti i dovode me u kontakt s kolegama širom svijeta i pomjeraju granice. Sve to me dalje motiviše”, istakao je Adnan, dobitnik nagrada na top listama Vienna Classics, Reverbnation Classical Charts i SoundCloud, čime je potvrdio internacionalni uspjeh.

Dodao je da je koncert uživo nešto najljepše na svijetu i da ga profesionalno najviše ispunjava. Ahmedić se pohvalio i novim instrumentom, ručno rađenom gitarom Zorana Kuvača, najboljeg graditelja na ovim prostorima, koja daje poseban zvuk.

Više o radu ovog vrsnog majstora gitare možete saznati na Youtube kanalu – Adnan Ahmedić, kao i klikom na LINK putem kojeg je moguće izvršiti i besplatan download njegovih albuma.

Sve informacije vezane za koncert možete dobiti u Kulturnom centru Altindag-Visoko.

Objavljeno u: Kultura

Komentari zatvoreni.