banner ad

KAD MOST BJEŽI OD OBALA

| 21/10/2013

visoko-most-cekrekcije222

Čekrčićki most (Čekrekčije) lagano krenuo u odvajanje od obala. Malo me situacija podsjetila na vic o Muji koji je danima pratio izgradnju jednog mosta komentarišući: Tako je, odlično, bravo, tako treba majstori… Jednog dana glavni neimar za izgradnju mosta upita ga: Da li je stvarno sve OK. Hoće li stubovi izdržati, kakva će biti statika? Mujo je dao stručan odgovor: Mislim da Vam je procjena odlična i da ćete ušparati dosta materijala. Da ste ga gradili uzduž, a ne poprijeko, ko zna kada bi završili.

Nekako kao Mujo i ja ću odokativno da istipkam šta sam vidio i osjetio. Svaki prelaz kamiona ili automobila izaziva vibriranje. I sa lijeve i sa desne obale evidentno je odranjanje zemlje u korito rijeke. Rupe na mostu i na sastavnim dijelovima sa obalom su sve veće. Most se lagano Vratnici i Visokom okreće.

visoko-guzva222

Saobraćaj na istom se jako teško odvija zbog uskoće. Pješaci su ugroženi na trotoarčiću iz kojeg viri armatura. Još samo fali da se automobil s kamionom “kresne” i od sve muke, most će u Bosnu da tresne.

Šalu na stranu, most je u jako lošem stanju tako da ni privredne zone u Čekrekčijama nemaju neku sigurnost niti taj kraj perspektivu.

Lijepo je vijećnik velikog srca Elvir Špiodić ukazao na sve ove probleme. Da li će neko da se bar počeše po glavi da most sanira, bumo videli.

Poznato je već da mnogi privrednici izbjegavaju investirati u taj kraj, zbog mosta u kritičnom stanju. Sjećam se šlepera koji je jedva prešao most i još teže se vratio. Most je izdržao, ali do kada? Prije njega jedino bi mogao da se uruši betonski most kod parka kojeg autobusi opet stidljivo “jašu” u većim količinama, mada je dogovor da se čeka da jedan pređe, pa da krene drugi.

Ako ništa, vakat je za obilazak mostova i njihovu provjeru. Po mogućnosti stručnjaci koji ne bi bili ko Mujo iz vica.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.