JU “GRADSKA BIBLIOTEKA” VISOKO PRVA PO STRUČNOM KADRU U ZDK

| 03/12/2015

????????????????????????????????????

Osnovna djelatnost JU ”Gradske biblioteka” Visoko je prikupljanje, čuvanje i obrada knjižne građe, te davanje građe na korištenje. Osim ove djelatnosti, registrirana je i kao izdavačka djelatnost, te djelatnost  arhiva – rečeno je na konferenciji za medije na kojoj je prezentiran rad Gradske biblioteke za protekli period.

Finansiranje osnovne djelatnosti Ustnove uglavnom je regulirano budžetom Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, a sredstva za nabavku knjiga, funkcionisanje u COBISS sistemu i sve ono što je značajno za rad Ustanove obezbjeđuje Općina Visoko. Iz budžeta Općine Visoko u protekle tri godine je izdvojeno:

  • u 2013. godini 6000 KM
  • u 2014.godini 6000 KM
  • u 2015. godini 14.000 KM zbog preseljenja u drugi objekat

“Do ove godine Biblioteka nije imala vlastiti prostor, a u saradnji sa Općinom Visoko,  poduzete su aktivnosti za rješavanje problema prostora Biblioteke. U novom Multimedijalnom centru u Prijekom obezbijeđen je tako novi prostor za bioblioteku. JU ” Gradska biblioteka” Visoko je postala punopravna članica kooperativnog bibliotečkog sistema i servisa (COBISS), te na taj način aktivno učestvuje u sistemu uzajamne obrade podataka.

Svi stručni saradnici Biblioteke imaju licence za rad u sistemu COBISS, te su prelaskom u nove prostorije stekli uvjete pored automatizovane obrade knjižnog fonda i za prelazak na automatizovanu pozajmicu građe putem bar kod čitača. Biblioteka posjeduje oko 60.000 monografskih publikacija, preko 200 naslova serijskih publikacija, značajan broj neknjižne i audiovizuelne građe. Po broju knjiga Biblioteka je treća u Kantonu, a prva po stručnom kadru.

Redovno se održavaju promocije knjiga, književne večeri, a posebno moram istaći veoma značajnu i koperativnu saradnju sa Općinom Visoko, gdje se na najbolji mogući način nastoje riješiti sva pitanja vezana za što bolji i kvalitetniji rad Ustanove”, kazala je Jasmina Drugović, direktorica JU ”Gradska biblioteka” Visoko.

Nermina Pinjagić, predsjednica UO JU  ”Gradska biblioteka” Visoko ,kazala je da je održano šest sjednica UO, te je pohvalila saradnju članova UO, Općine Visoko i same Ustanove.

Press Općine Visoko

Objavljeno u: Hronika, Kultura

Komentari zatvoreni.