banner ad

JESU LI VISOKO I VISOČANI ZE-DO KANTONU BITNI SAMO KAD JE U PITANJU PUNJENJE BUDŽETA

| 07/12/2017

Prema podacima Federalnog zavoda za programiranje razvoja (FZZPR), visočki privredni subjekti ostvaruju najveći promet i istovremeno su najveći izvoznici u ZDK. Prema tome, ne treba naglašavati koliko učestvuju u punjenju budžeta istog tog kantona i doprinose podacima o uspješnosti u odnosu na druge kantone u FBiH.

Ali uprkos tome, nedostatak stalnih mjernih uređaja kvaliteta zraka, samo je još jedan od primjera lošeg odnosa Ze-do kantona prema visočkoj općini i Visočanima.

Zima i grijna sezona su u visočku kotlinu donijele magle i smog, zbog čega udišemo VJEROVATNO izuzetno zagađen zrak, među najzagađenijim u evropi. Ovo VJEROVATNO je zbog toga što u 21. vijeku u Visokom ne postoje nikakvi mjerni uređaji koji bi nam pokazali kakav je kvalitet zraka.

U okolnim gradovima, prema mjerenjima, u određenim periodima indeks zagađenosti je i više od šest puta veći od dozvoljenog. U Visokom je jedan od velikih problema loženje tokom grijne sezone, odnosno naročito velika potrošnja nekvalitetnog uglja, kao i TE Kakanj koja je u neposrednom komšiluku (a od koje, usput, Visoko nema nikakve koristi). Smanjena cirkulacija zraka u zimskim mjesecima u i onako zatvorenoj visočkoj kotlini ne daje nam nadu da je situacija u našem gradu imalo bolja.

Ali drugi bar znaju šta udišu pa mogu znati kad je potrebno ograničiti kretanje i boravak na otvorenom, jer nadležne službe mogu izdati upozorenje građanima u alarmantnim uslovima.

Uticaj ovakvog zraka na zdravlje može biti opasan jer je problem u tome što lebdeće čestice zbog svoje male veličine mogu kroz pluća prodrijeti direktno u krvotok, a štetne posljedice se mogu javiti već nakon kratkog izlaganja.

Situacija ni u toplijim mjesecima nije puno bolja jer još uvijek, i pored brojnih inicijativa, ne znamo čemu smo izloženi od strane određenih privrednih subjekata koji u našu okolinu emituju gasove čiji izuzetan smrad guši stanovnike Visokog.

Potrebno je napraviti sistematske promjene, ali prvi korak bi trebao biti bolji monitoring kako bi se mogle provoditi dalje mjere za unapređenje kvaliteta zraka.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.