JESTE LI SKLONI UPALI SINUSA?

| 05/01/2018

Kako otkriti da imate upalu sinusa

Sinusi su zračni prostori unutar čela, jagodica te iza mosta nosa. Kada se upale, obično zbog alergijske reakcije ili infekcije, znaju nam stvarati velike probleme, nateknu i stvaraju puno sluzi, a kanali koji ih ispuštaju se blokiraju. Ova blokada izaziva tlak što ćemo osjetiti kao neugodnu glavobolju.

Koji su simptomu upale sinusa?

Duboka i stalnu bol u obrazima, čelu ili mostu nosa. Bol obično postaje jača kada se glava naglo pomakne ili kod dodatnog naprezanja. Istovremeno, mogu se javiti i drugi simptomi poput curenja iz nosa, osjećaja punine u ušima, temperature, oticanja lica u predjelu sinusa, prenosi Lifex.

Druge vrste ponavljajućih glavobolja, kao što su migrene ili glavobolja zbog napetosti često se mogu zamijeniti s glavoboljom zbog sinusa. Bitno je znati uzrok glavobolje jer liječenje upravo ovisi o uzroku. Bitno je liječiti uzrok, a ne samo otkloniti bol. Uz glavobolju zbog upale sinusa vjerojatno ćete imati i groznicu pa je to jedan od najvažnijih simptoma po kojem možete zaključiti da se radi o sinusima.

Liječnik može reći jesu li sinus blokirani na temelju simptoma koje opisujete i fizičkog pregleda, ali u nekim slučajevima možda vam je potrebno CT ili MRI skeniranje.

Liječenje

Cilj liječenja je olakšati simptome i liječiti infekciju ako je infekcija u pitanju. Liječnik vam može propisati antibiotike, kao i antihistaminike ili dekongestive. Također možete koristiti i preparate za inhalaciju, ali samo do 3 dana. Dulje korištenje može vam pogoršati simptome. Također možete uzeti nešto za olakšati bol jer takve glavobolje uopće nisu ugodne. Ako vam alergijska reakcija uzrokuje sinusnu upalu, možda ćete trebati preventivno liječenje alergije.

Nikako ne smijete zaboraviti i male kućne trikove koji će vam olakšati ovu upalu kao što je pijenje više tekućina i pomoć ovlaživača ili sprej za nos ( slana voda) . Budite oprezni s dekongestivima, lijekovima koji odčepljuju nosne kanale jer mogu podići krvni tlak, pa ako imate visoki krvni tlak, obratite se svom liječniku prije nego što ih uzmete.

Uživajte u ovim blagdanskim danima, čuvajte svoje sinuse i ne zaboravite češće prati ruke, te ne dirati rukama lice.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.