ISKUSTVA MLADIH VISOČANA: POSAO NA LJETNOM RASPUSTU, A DNEVNICA I DO 40 KM

| 14/07/2016

bm

Rizičan, ali sve više zastupljen i profitabilan posao na našim prostorima jeste uzgoj malina. Za one koji malo znaju o tome, važno je napomenuti kako ovo nije nimalo lahak posao i nimalo bezbjedno ulaganje jer svaki rad vezan za poljoprivredu može „propasti preko noći“, prvenstveno zbog mogućnosti prirodnih nepogoda.

Od okopavanja, vezanja, obezbjeđivanja dodatne hrane za biljku, pa do branja malina koje je najpopularnije, ova vrsta posla predstavlja pravi izazov i naporan rad. A ovaj izazov sve više prihvaćaju mladi koji ljeti imaju dosta slobodnog vremena. Kako je branje malina najlakši dio na putu do ovih sočnih plodova, mladi se sve više odlučuju svoje slobodno vrijeme provesti u poljima malina i tako unovčiti to slobodno vrijeme.

Mladi Visočani su za portal ViPromo.ba ispričali svoja iskustva.

Haris: „Već četiri godine zaredom odvajam mjesec dana raspusta da zaradim svoj džeparac. Ove godine posebno vidim kako se sve više mladih odlučuje za ovaj potez. Meni se isplati brati maline jer prosječno zarađujem oko 20-30 KM za jedan dan. Naravno, sve zavisi od toga koliko je dobro malina rodila i o kolikoj plantaži se radi. U nekim slučajevima, moja dnevnica je znala biti i preko 40 KM, pa tako umor i težak rad ipak dobiju neku posebnu slast.“.

Ensar: „Zajedno sa svojim prijateljima, odlučio sam raditi ovo ljeto. Naravno, riječ je o poslu sa malinama koji je sada najpopularniji. Vani je veoma toplo ovih dana pa to malo otežava rad. Sve u svemu, ovo je odlična prilika za one koji hoće raditi i zaraditi. Ovo je dokaz da za takve ljude uvijek ima posla!“

Anela: „Branje malina i nije toliko lahak posao kako neki misle. Međutim, ako imaš dobar motiv, onda je lahko raditi.“

Belmin: „Zbog odlaska na ekskurziju, odlučio sam se pokrenuti i zaraditi džeparac. Branje malina je odličan način, a pronalazak takvog posla je veoma jednostavan i brz. I zaista želim da preporučim svima vama koji ste slobodni da se pokrenete i iskoristite raspust na najbolji način.“.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.