IMEA HADŽIĆ: LJUBAV ŠIRIMO, MRŽNJU ZABORAVIMO!

| 12/06/2017

Citirajući Silvija Strahimira Kranjčevića koji kaže: „Što lijep si bijeli svijete, i brbljiv, i živ, i mio…“ započinjem priču, ili možda čak i bajku. Ipak, kako za koga… Ja!  Za mene svijet nikada nije predstavljao samo obično mjesto. To je uvijek bilo nešto više. Nešto magično, protkano istančanim nitima ljubavi, ljepote, zadovoljstva, smijeha. Ukratko,  mogla bih reći da za mene svijet predstavlja dugu.
Hajde, zastanimo na tren!  Zamislimo se istinski! Zamislimo da svaka boja znači nešto, pa makar ponešto sićušno. Crvena-ljubav; žuta-povjerenje; plava-mir; zelena-hrabrost…

Upravo,  sa malo riječi izrečeno je puno toga. Baš tako i mi sa malo toga možemo učiniti mnogo jer nemojmo zaboraviti da to naše malo i nebitno, nekome predstavlja puno. Jedan osmijeh zna nekome popraviti dan. Jedna topla riječ učini da čovjek ne klone, da ne odustane. Jedan naš usputni, slučajni, blagi pogled nekome daje volju za dalje, za život, za borbu. Da, čini se nestvarno, ali tako je, zaista je tako.

Život je ispunjen svime i svačim. Nekada obasjan ljubavlju, a ponekad sunce zaklone tmurni oblaci; dođe tuga, bol, nemir…

No, znate kako kažu: da bismo vidjeli dugu, moramo upoznati i kišu! Da bismo pobijedili, moramo naučiti gubiti. Hajde da te CRNE rupe, zamijenimo sjajnim, cvjetnim livadama.

Blato prekrijmo pijeskom sjajnijim od mjesečine; učinimo da mjesec pobijedi oblake i digne se visoko… Dopustimo sebi da osjetimo kako je to kada svi imaju ista PRAVA!

Osjetimo dašak pobjede, ali znajmo primiti poraz! Važno je znati drhtaje straha zamijeniti ponosom i sigurnošću. Pokušajmo stvoriti zajednicu, onu koja će se boriti da svi budemo jednaki. Donesimo MIR ovome svijetu! Ostavimo trag u čovječanstvu! Barem nakratko budimo djeca-nesvjesna svega ružnoga. Učinimo da cvjetovima obrazi zarumene, da livade praznik slave. Učinimo to da, bez obzira na razlike, svi budemo ISTI! Budimo LJUDI!
Dokažimo da možemo i želimo uspjeti! Odlučimo napraviti svijet boljim mjestom za život, VRELOM LJEPOTE! Pretvorimo ga u san u kom svi imaju ISTA PRAVA, živeći u MIRU, jer ipak, sve što svijet ljepote ima, nalazi se u snovima!

Imea Hadžić,1.b Franjevačke klasične gimnazije Školski list “Novi cvijet”

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.