HIMZO FAZLIĆ- AUTOBIOGRAFSKA PRIČA OGRNUTA ČEŽNJOM I SEVDAHOM

| 26/01/2017

Priču o Himzi Fazliću, našem čovjeku iz komšiluka, bosancu iz Lješeva koji je skoro pet decenija živio i radio u Švedskoj (grad (E)Orebro), ekipa VI-NET- Studio 1 je upakovala u jedan fini visočki celofan koji je u kratkometražnom filmu “šuškao” čežnjom i sevdahom otrgnutim iz dubina Himzine duše. Lijepa, topla priča koju je premijeru imala i u Švedskoj pravi je mozaik sjećanja naših ljudi rasutih po svijetu.

Gledajući “dokumentarac” vidio sam bosanskog Entoni Hopkinsa (Anthony Hopkins) iz Lješeva koji je sve izgradio u Švedskoj, pomagao našim izbjeglicama i maštao o povratku u domovinu i plavom “Fići”.


Autobiografija u TV formatu potvrdila je glumački talenat Adnana Koljenovića koji je glumio Himzu iz mlađih dana. Visočki sevdalija se odlično snalazi i ispred i iza kamere.


“Naša produkcija je imala čast i zadovoljstvo da sudjeluje u ovoj divnoj priči o jednom bosancu i njegovom životnom putu. Ko je Himzo Fazlić, odnsno ko smo mi bosanci? Kakvi trebamo da budemo! Himzo je primjer bosanca koji trebamo da slijedimo.”- rekao nam je Esad Zečević, reditelj filma, otkrivši neke detalje o nastanku ove bosanske priče:

“Ideja i početak projekta se desio sponatano. Tačnije, 25.05.2014. godine jednom prilikom sreli smo gospodina Fazlića, razmjenili par riječi, gdje smo odmah mogli vidjeti njegovu veliku ljubav prema Bosni i njegovu želju za bilo kakvim doprinosom našoj domovini. To je bilo dovoljno za početak pisanja onog što smo na kraju ekranizovali sa zadovoljstvom. Nesvakidašnja priča jednog bosanca koji je krenuo trbuhom za kruhom, narodski rečeno, otišao u bijeli svijet, ostavio trag vrijedan spomena. Uspjeh i lagodan život mu nisu predstavljali ni blizu zadovoljstvo kao njegov rodni kraj i njegova matična država, Bosna i Hercegovina. To je zapravao i bio njegov san, povratak u Lješevo i vožnja u plavom Fići.”

Snimanje i kompletna produkcija su trajali 22 mjeseca. Od toga, visočka ekipa je provela 15 dana u Orebru, Švedskoj. Kompletna produkcija i tok snimanja je prošao u odličnoj atmosferi i ambijentu. VI-NET Studio1 je dobio posebno pohvalu gradonačelnika Orebra nakon prikazivanja ovog filma. Upriličen je i svečani prijem nakon prikazivanja filma. Gradonačelnik se iskreno zahvalio u njegovo ime i ime grada na izvanrednom predstavljanu i promociji Orebra u autobiografskom kratkometražnom filmu gospodina Himze Fazlića.
Projekat dokumentarnog filma “Home is where the herat is – Short film (Himzo Fazlić story)
Režija: Esad Zečević
Akteri: Adnan Koljenović, Vahda Balta
Montaža :
Esad Zečević
Elmir Hurem
Kamera:
Elmir Hurem
Ton:
Midhat Uzejirović
Tarik Burko
Mugdim Nalćo
Muzika :
Halka – Negdje u daljine
Halka – Koliko su teška tuđa milovanja
Abba – Knowing me, Knowing you
Michael Ortega – Sad piano
Production:
VINET studio1
Prevod na engleski: Lejla Ferzan

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.