banner ad

HALIM ZUKIĆ, PREDSJEDNIK OO SDA VISOKO: “SAMO SDP NIJE OBAVIO RAZGOVOR SA NAMA”

| 16/11/2012

Shodno ranijem stavu Općinskog izvršnog odbora Stranke demokratske akcije Visoko da se pozovu politički subjekti koji participiraju u Općinskom vijeću Visoko s ciljem postizanja sporazuma oko formiranja većine u zakonodavnoj vlasti, Stranka demokratske akcije Visoko je obavila razgovore sa četiri politička subjekta.

„Svim partnerima smo nastojali objasniti interese jednog takvog sporazuma, interese kroz građenje jedne jedinstvene i zajedničke politike Visokog, mislim da su konkretno dvije stranke koje su već potpisale i razumjele naše razloge i prihvatile to kao zdravo i pozitivno i mi ovom prilikom izražavamo zadovoljstvo zbog njihovog pristupa ovom sporazumu. Ipak, ne smatram da je to gotova stvar, s obzirom da je rok za potpisivanje sporazuma od strane sve tri politička subjekta ostavljen do subote, te očekujemo određene promjene u tom smislu, očekujemo da se tom sporazumu pridruži bar još jedna stranka. Ja bih volio da to urade i svi ostali, ali mislim na osnovu ovog što do sad imamo, realno je da će tu možda biti većina od 17 ili 18 vijećnika“, kazao je Halim Zukić, predsjednik OO SDA Visoko.

U srijedu 14. novembra, pored Stranke demokratske akcije (SDA), međustranački sporazum potpisali su Stranka demokratske akitvnosti (A-SDA) i Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) čime je zvanično obezbjeđena potrebna većina u Općinskom vijeću Visoko.

„Ovo nije koalicija, ovo je međustranački sporazum koji neobavezuje A-SDA nikakvim drugim dešavanjima koji će nastat, mi smo samo željeli da damo šansu svim političkim opcijama, zajedno sa nama, da se uključimo da što prije dođe do formiranja Općinskog vijeća, da ne bi bili kočnica radu jer imamo preuzete obaveze od građanstva i od naših birača kojim se želimo odužiti i kazati da ono što smo obećavali da ćemo tako i raditi“, istakao je Arif Hasić, predsjednik OO A-SDA Visoko.

Stranke potpisnice međustranačkog sporazuma podržat će prijedlog SDA da predsjedavajuća Općinskog vijeća bude iz reda vijećnika ove stranke (Mirela Mateša-Bukva), međutim u sporazumu je ravnopravno i jasno navedena i stavka stranke A-SDA koja je iz svojih redova predložila da zamjenica predsjedavajuće Općinskog vijeća bude Aida Zerdo, što će također stranke potpisnice podržati.

U igri za mjesto zamjenika predsjedavajućeg bilo je i ime Halima Derviševića (BPS), ali čini se da je sve izvjesnije da će to biti ženski tandem Mateša-Bukva i Zerdo.

„Mislim da se ovaj put krajnje korektno ponijela SDA, kao vodeća stranka i da smo naišli na jedno veliko razumijevanje i htjenje za jednom željom da se u Visokom napravi zdrava atmosfera odnosno jedinstvo. Mislim da je krajnje vrijeme da odustanemo od nekih neprincipijelnih suprostavljanja i da ne odbijamo ideju ako je došla sa druge strane. Svaka pozitivna ideja, pozitivno će se dočekati i podržati“, kazao je Senad Trako, predsjednik OO BPS Visoko.

Dakle, potpisnice međustranačkog sporazuma za sada su SDA, A-SDA i BPS?

„Sve stranke su obavile razgovor sa nama osim SDP-a, i izražavam žaljenje što nadležni u SDP-u nisu prepoznali ili nisu možda na pravi način shvatili naš poziv, našu poruku i što se bar nisu odazvali na razgovor. Smatram da je s naše strane postojala spremnost i da kroz razgovore s njima izrazimo i određeni senzibilitet spram njihove pozicije u svemu tome, ali eto nismo obavili ni razgovor za razliku od svih ostalih političkih subjekata“, istakao je Halim Zukić, predsjednik OO SDA Visoko.

Dejan Šćepanović, vijećnik iz reda Socijaldemokratske partije (SDP), smatra da će vijećnici SDP-a na budućim sjednicama Općinskog vijeća podržati sve konstruktivne i zdrave ideje, projekte i inicijative, koje su u korist građana, bez obzira ko ih predlagao. Ističe da će predstavnici SDP-a ipak obaviti razgovore sa SDA, mada je riječ o međustranačkom sporazumu, a ne koaliranju, Šćepanović naglašava da bi moguće koaliranje sa SDA bilo loše za SDP.

“Koliko sam ja upućen, mislim da će se SDP odazvati na poziv SDA, te poslati našu delegaciju na razgovor sa predstavnicima Stranke demokratske akcije. Premda, uvjeren sam da će takav jedan odaziv na poziv SDA biti više izraz političkog bontona nego ambicije za nekom koalicijom. Što tiče mene lično, smatram da bi koaliranje sa SDA bilo loše za SDP i protivnik sam takve koalicije. Moji glasači su u meni prepoznali antitezu lošoj SDA vlasti koja je trajala 8 godina i zato su glasali za mene. Time bih izdao upravo to povjerenje glasača kada bih poletio u politički zagrljaj onima koje sam tokom kampanje kritikovao. Takvu jednu političku neodgovornost nikada neću priuštiti svojim glasačima. Vjerujem da sličan stav imaju i preostala dva vijećnika iz moje partije”, kazao je Dejan Šćepanović, vijećnik SDP-a.

S ciljem stvaranja pozitivnog i progresivnog ambijenta, te građenja jedinstvene politike Visokog, stranke potpisnice su se usaglasile da će do subote 17. novembra, ostaviti mogućnost da se pomenutom sporazumu pridruže i ostali politički subjektii. U subotu navečer, oglasit će se Općinski odbor SDA i tada će biti  poznato ko će u konačnici činiti vlast na nivou Općinskog vijeća Visoko.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.