banner ad

GSS STANICA VISOKO – OZBILJNO UPOZORENJE SVIM GRAĐANIMA

| 11/01/2017

Gorska služba spašavanja (GSS) stanica Visoko uputila je ozbiljno upozorenje svim građanima koji hodaju po zaleđenim rijekama.

Danas (11.1.2017.), na ušću rijeke Bosne i Fojnice nama poznatije kao sastavci uočili smo djecu koja hodaju po ledu i prelaze na drugu stranu obale rijeke Bosne. Djelovali smo odmah i ukazali im na moguću katastrofu koja im se mogla desiti.

Led kao kompaktna cjelina nije na svim dijelovima jednako jak, jednako čvrst. Na dijelovima koji nisu dovoljno čvrsti može vrlo lako doći do propadanja čovjeka kroz led, a budući da su ovako hladni dani, svi smo debelo obučeni i imamo puno odjeće na sebi. Kod takvih propadanja obično jako brzo dolazi do natapanja odjeće vodom i tijelo jako brzo tone.

Niti jedna služba ne može reagovati toliko brzo da bi se izbjegle najgore posljedice, a spašavanje ili izvlačenje tijela ispod leda je vrlo komplikovano. Drugim riječima, jednom kad propadnete kroz led nećete se tako lako izvući jer će vas težina odjeće natopljene vodom brzo povući dole.

Najbolji savjet je, ne hodajte po ledu jer nije vrijedno rizika, navodi se u upozorenju Gorske službe spašavanja stanica Visoko.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.