FOTO: U GALERIJI LIKUM ’76 OTVORENA POSLJEDNJA IZLOŽBA U 2012. GODINI

| 14/12/2012

Udruženje građana likovnih umjetnika ˝Likum ´76˝ Visoko sinoć je u prostoru Galerije upriličilo otvaranje izložbe slika bosanskohercegovačkog slikara Mirsada Mustajbašića.

Akademski slikari Mehmed Klepo i Džemail Silajdžić bili su promotori izložbe slika, a ovo je ujedno bila i posljednja, dvanaesta po redu, izložba Galerije Likum ’76 u 2012. godini.

“U posljednjoj godini života, u rijetkim kraćim vremenskim razdobljima boravka u kući, Mirsad Mustajbašić je uzimao kist i bojom prenosio na platno svoj optimizam, svoju želju za životom. Iako u teškim uslovima nemoćnog tijela njegov duh je nadvladao što je i rezultiralo slikama koje su izložene. U tim slikama nema pesimizma, nema pomisli o konačnosti ljudskog bića na ovom svijetu, ima puno ljubavi, strasti, nježnosti, topline, muzike. Cijeli život umjetnika kao da je proživljen u ovim posljednjim slikama. To znam jer sam drugovao sa Mirsadom više od trideset godina, jer sam gledao kako nastaju ove slike, jer sam gledao njega i njegovu borbu sa sobom, jer sam razgovarao sa njim o svemu sve do vremena njegovog preseljenja. I posljednja nedovršena slika pokazuje čovjeka i ženu, početak svega na ovom svijetu. Ova izložba je sjećanje na velikog čovjeka, prijatelja, pedagoga, istinskog umjetnika Mirsada Mustajbašića”, prof. Džemail Silajdžić prenio je riječi slikara Envera Mandžića, koji je bio spriječen da prisustvuje otvaranju izložbe.

Slikar Mirsad Mustajbašić umro je ove godine u Sarajevu. Mustajbašić je rođen 1958. godine u Novom Pazaru. Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu završio je 1984. godine u klasi Milivoja Unkovića. Zadnjih godina radio je kao profesor u Srednjoj umjetničkoj školi u Sarajevu. Mustajbašić je spadao u red onih umjetnika koji su bili otvoreni za nove umjetničke forme, ali ne bježeći od klasičnog poimanja slikarstva.

Njegove slike karakteristične su po razigranim bojama, tematiziranju tradicionalnih motiva Bosne te suptilnoj erotici. Bio je član ULUBIH-a. Izlagao je na više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Ljubitelji likovne umjetnosti izložbu u Galeriji Likum ’76 mogu pogledati u narednih nekoliko dana.

Fotogaleriju pogledajte OVDJE

Objavljeno u: Kultura

Komentari zatvoreni.