DOM ZDRAVLJA KONAČNO PRELAZI NA GRIJANJE GASOM

| 03/06/2017

Sunčana jutra tokom jeseni i zime u Visokom od zadnjeg kvartala ove godine neće predstavljati pravu rijetkost. Čaršija smještena na ušću rijeka Fojnice i Bosne najčešće ima maglovite prijepodnevne sate koji u kotlini kakva je visočka mogu potrajati čitav dan. Jedan od uzročnika su dimnjaci raznih profila kroz koje se dimilo sve i svašta a svrstava se u čvrsta goriva.
Nova postava vijećnika konačno se izborila za mnogo čišće rješenje za grijanje u Domu zdravlja čija kotlovnica u vrijeme sezone grijanja dimi gušće i od nekad popularnog voza «Ćire».
Po mišljenju stručnjaka za grijanje, zavisnosti od vremenskih uslova dnevna potrošnja Doma zdravlja kretala se između 1,5 i 3 tone uglja, što ako se uzme u obzir da sezona grijanja traje oko 180 dana, iznosi između 270 i 540 tona.
Konačno je otkočilo sa planom uvođenje novog sistema grijanja na gas, postavljanje gasne kotlovnice i priključivanje na već postojeći dimnjak. Pročišćavanje čađave have finansiraće se iz dobiti JP “Visoko Ekoenergija”. Riječ je o finansiranju, izradi i realizaciji Projekta rekonstrukcije grijanja u JU “Dom zdravlja” Visoko, sa čvrstog goriva na grijanje gasom. Zaključak Vijeća koji datira od 28.05.2016., konačno će se implementirati u praksi.
Sa ovim korakom dobijamo još jedan od preduslova da se Visoko pretvori u pravu ekološku općinu. U planu je i subvencioniranje priključaka na gas za domaćinstva, što će dodatno pročistiti zrak u visočkoj kotlini.
Tako dolazimo skoro do kraja sage o disanju na škrge, bježanja u brda i na planine u zimskom periodu kako bi vidjeli sunce.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.