SRAMOTA!!! -BAHATIM ODNOSOM SPALJUJEMO NOVE KONTEJNERE

| 09/02/2017

Fotografija od jutros nije nikakva novina kada je riječ o zimskom periodu i savjesnom, odnosno vrlo svjesnom (ne)odnosu pojedinaca prema životnoj okolini. Koliko puta vidimo zapaljene kante, odnosno kontejnere u visočkim naseljima? Mala nehotična nepažnja može prouzrokovati ozbiljne probleme.

Svako može pročitati Odluku o komunalnom redu, ali zar su potrebne Odluke i Pravila da bismo nešto cijenili i čuvali. Zabranjeno je oštećivati posude za komunalni otpad bacajući vruć i užaren pepeo, lug. Naravno, u suprotnom najbolje bi bilo kazniti onoga ko postupa protivno ovoj Odluci. Pa sad. Kad bi kažnjavali i ‘udarali’ po džepu, bilo bi toga.

Pa dobro, šta sa lugom? Mora se negdje istresat, ali ne i vreo. To se događa kada građani koji se griju na drva i ugalj, u kontejnere istresaju vreo lug, nakon čega se zapali. Kontejner se na taj način znatno oštećuje, a nov košta par stotina maraka. Teško je sankcionisati nesavjesne građane, jer hajd znaj čiji je lug. Vreli lug prouzrokuje paljenje ostalog otpada u kontejneru, a i samog kontejnera i eto vatre i dima.

lug2

Težak rad komunalaca koji manuelno vrše pražnjenje kanti, dodatno otežava i redovna provjera prisustva užarenog i vrućeg luga u kantama korisnika. Slučajnim utovarom u spremnik vozila užarenog ili vrućeg luga, može se izazvati neželjeni požar, te ugroziti sigurnost radnika i vozača kao i ostalih učesnika u saobraćaju. Rizik od požara je stalno prisutan. Ovo na fotografijama je naša svakodnevnica ali niko se nije sjetio ugasiti vatru, te su na koncu radnici iz Visočice uredno odvukli zapaljeni kontejner. I to često rade.

Da bi izbjegli neželjene situacije, najbolje bi bilo da prije iznošenja luga vodimo računa da je ohlađen pa makar ga vodom gasili.

Osim direktne finansijske štete nastale gorenjem kontejnera, veliku štetu prouzrokuje i nastali dim koji sadrži toksične materije, te direktno pogađa mještane i slučajne prolaznike. Kontejneri gore, vatrogasci gase. Vakat je da povedemo računa.

visoko-vatrogasci-kontejner11

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.