DECEMBAR, PIRAMIDE I FONDACIJA

| 15/12/2014

visoko-piramida

Prohladni decembarski dan, petak 12. decembra 2014. prošao je u uobičajenim aktivnostima tima Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”. U Visokom, u prahistorijskom Podzemnom labirintu Ravne radnici Fondacije čiste zatrpane tunele koji vode prema jugoistoku i najvećoj piramidi svijeta.

S njima je geolog Fondacije Mejra Kozlo koja prati da li se u ubačenom materijalu ili u tunelima kriju artifakti. Osnivač i direktor Fondacije dr. Semir Osmanagić se susreo s gostima iz Zenice, Visokog i Sarajeva. Vodiči Fondacije primaju posjetitelje iz Palerma, Nikšića i Sarajeva.

U sarajevskoj kancelariji Fondacije Nataša, Sandin i Ajdin užurbano rade na organizaciji dočeka novih grupa i individualnih posjeta za 2015. godinu. Održavaju prezentacije u Sarajevu i Zenici pred studentima i srednjoškolcima pozivajući ih u posjet Visokom. Videograf Jock i volonter Đani redovno pune Facebook stranice s novostima. Arheološki menađer Tim kontaktira svjetske laboratorije u vezi analiza uzoraka s piramida i iz tunela.

Web masteri Fondacije, Adnan i Senad, promoviraju emisiju o bosanskim piramidama koja se upravo prikazuje na Discovery Science Channel. Link s emisijom je poslan na nekoliko stotina hiljada e-mail adresa, a film je pregledan na Daily Motion kanalu više od 27.000 puta (na bosanskom jeziku), na youtube kanalu više od 50.000 puta (na engleskom jeziku) i nekoliko desetina hiljada puta na drugim stranicama među kojima i službenoj stranici Diskaverija.

U svijetu nema projekta kao što je istraživanje bosanskih piramida. Unikatan spoj nauke, volonterizma, medijskih kampanja i arheološkog turizma, a sve u pozitivnom kontekstu.

ppiir11

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.