U ČETVRTAK OBILJEŽAVAMO 640 GODINA OD KRUNISANJA KRALJA TVRTKA

| 25/10/2017

U četvrtak 26.oktobra obilježavamo 640 godina od krunisanja Tvrtka I Kotromanića za kralja Bosne. Te davne 1377. godine Mili, današnji Arnautovići su bili mjesto krunisanja bosanskog vladara. Obilježavanje godišnjica nekada se odigravalo u vrlo neurednom i zaraslom prostoru oko temelja krunidbene crkve.

Danas, zahvaljujući novom direktoru Zavičajnog muzeja Elvedinu Šabanoviću i saradnicima gledamo mnogo ljepši i uređeniji izgled nacionalnog spomenika u Arnautovićima.

Zavičajni Muzej je u saradnji sa lokalnim vlastima i načelnicom Amrom Babić pristupio uređenju arheološkog lokaliteta koje je obuhvatilo raskresavanje od zaostalog korovskog bilja, sanaciju postojeće drvne konstrukcije, sanaciju porušenih betonskih stubova, redovno mjesečno košenje vegetacije u sezonskom dijelu, aktivnosti prema odgovarajućim inspekcijama za suzbijanje pojave parkiranja u zoni Spomenika, zamjenu sijalica, farbanje i druge radove. Cilj je jedinstven. Vratiti stari sjaj nacionalnom spomeniku čije je održavanje u resoru Federalnog ministarstva za prostorno uređenje i građenje koje kao da je zaboravilo na svoje obaveze.

Uskoro će uslijediti radovi na popravci ograde i nabavci žice koja nedostaje, a onda slijedi priprema projektne dokumentacije, kako bi se u što skorije vrijeme nastavila arheološka istraživanja. Načelnica Amra Babić povukla je pravi potez odabirom Elvedina Šabanovića za direktora, koji osim stalnih aktivnosti na uređenju Muzeja, radi i na dodatnoj edukaciju, tako da ćemo vjerovatno već naredne godine imati doktora prirodnih nauka na poziciji direktora.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.