banner ad

UZ OVO ĆE ŠTETA ZA ZDRAVLJE OD CIGARETA BITI MANJA

| 12/01/2017

Unatoč brojnim zdravstvenim upozorenjima i dokazima, velik broj ljudi i dalje ne može odoljeti cigareti. Iako je jedini ispravan način da zaštitite svoje zdravlje da u potpunosti prestanete pušiti, ako već to ne možete – popijte čašu crnog vina prije pušenja, savjetuju znanstvenici s njemačkog Sveučilišta Saarland.

U njihovom medicinskom izvještaju za Journal of Medicine objasnili su kako crno vino može zaštititi krvne žile od kratkoročne štete koju uzrokuje pušenje. Duhanski proizvodi često uzrokuju stanje u arteriji koje nalikuje upali, a crno vino koje sadrži visoke doze fenola stimulira formaciju dušikovog oksida, koji pak djeluje obnavljajuće na krvne žile.

Ipak, znanstvenici ističu kako su se u svojim istraživanjima koncentrirali na povremene pušače, za koje daju upravo ovaj savjet.

– Ne bi imalo smisla da pušačima koji popuše 20 cigareta na dan savjetujemo da kod svakog pušenja piju crno vino – istaknuli su.

U istraživanju su testirali 20 zdravih nepušača i povremenih pušača koji su pristali popušiti tri cigarete. Polovica ispitanika je pila crno vino prije pušenja sve dok nisu postigli koncentraciju od 0,7 promila u krvi. Drugi dio ispitanika je pušio, ali bez pijenja vina. Na kraju studije utvrđeno je kako oni koji su pili vino imaju manju razinu telomerske aktivnosti, koja je rezultat upala.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.