BRKO

| 22/11/2017

U našem narodu postoje svakakva strašila s kojima su nas prepadali i kojih su se svi bojali, a za koje se niko nije smio zaklet da baš i postoje.

Od svih prikaza i strašila najgora noćna mora svih muškaraca u nas bio je i osto Brko. Ženama je strah i trepet bila Đidija. Niko ne zna ko su, nit ko voli o njima mislit i spominjat ih, ali svi znaju da su tu i da vrebaju.

Još ko maksum čuo sam žene koje pitaju same sebe kad ih čojek naljuti: 
Kome se ja ovo kućim? Odgovaraju same sebi:
Kurvi Ðidiji. Sve će ovo njoj ostat.

Nikad mi niko nije hotio rijet ko je ta Ðidija, al neki dan čudo ko je Brko, strah i trepet svih muškaraca u nas, a i šire.

U zadnji vakat mi nešto onaj moj hrsuz stalno spominje tog brku. Ha mu reknem da nešto uradi u kući oko kuće, jal kupi nešto….
Ošto mi je to pa da brko uživa, veli mi.

Ko ti je taj brko, dina ti, znadem li ga ja?
Njega svi znaju Uzeire, i najhrabriji muškarci se njega boje. Jedino tebi ne može ništa, a nisi ni ti skroz siguran od njega.

Pa ko je to da nije karanđoloz, šejtan, nalet ga bilo, govori više ako Boga znadeš?
To ti je, Uzeire odavde neko, raja, komšija, kućni prijatelj…ko će ga znat ko je.
Vala te ja ništa ne kontam šta ti pricaš, ko da si jako sa petog sišo.

Brko je onaj koji dolazi poslije tebe Uzeire, ti se mučiš radiš, stvaraš i kad mandrkneš eto ti Brke na tvoje mjesto, sve na gotovo, legne u tvoj krevet, obuče tvoje papuče i kaže, vidi jade nije sebi ni papuče znao kupit, vidi mu ovog daljinskog.

A taaj Brko, bio je on i birvaktile, svak ga se bojo, nisam ni znao da se tako zove. U moj vakat su ga zvali Smajo po nekom Smaji što su ga plaho begenisale žene.

Eto sad znaš što sam ja digo ruke od svega. Kome ba, Uzeire? Brki?

Haj nek se i ti nekog bojiš, neg ti odsad sve uduplo kupuj, 

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.